Радикални идеи. Как двете партии в САЩ искат да променят изборните правила

Радикални идеи. Как двете партии в САЩ искат да променят изборните правила
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.07.2021
  • Сподели:

Как да се промени начинът на гласуване в САЩ? Въпросът възниква периодично в последните години, но сега темата буквално е превзела водещите новини. Причина е в това, че републиканците и демократите предприемат противоположни действия, с които да изменят изборните правила на щатско и национално ниво.

Да се върнем назад

През ноември 2020, само часове след затварянето на последните секции, Тръмп се обяви за победител в надпреварата и добави, че единственият начин да загуби е, ако успехът му „бъде откраднат“. Последваха съдебни дела и искове за преразглеждане на резултатите на всички нива в американската правна система, които бяха отхвърлени.

 

Най-запомнящ се епизод в кампанията, изпълнена с неверни твърдения за фалшификация на резултатите, които институциите, включително и представителите на Републиканската партия отхвърлиха, беше нахлуването на тълпата от привърженици на Тръмп в сградата на Конгреса.

 

Републиканци и демократи предприемат противоположни действия, с които да променят изборните правила в САЩ

 

Сега страстите са успокоени, но темата е все така на дневен ред. Няколко щата, управлявани от Републиканската партия, въведоха изменения в изборните си правила. В същото време демократите, които държат контрола над трите клона на централната власт – президентството, Сената и Камарата на представителите, опитаха да въведат промени на национално ниво, които да премахнат част от щатските ограничения.

 

Сблъсъкът между представителите на двете партии доведе до това членове на щатския парламент на Тексас да "избягат" във Вашингтон, за да провалят кворума за гласуване на нови, ограничаващи правила. От своя страна губернаторът на щата обяви, че в момента, в който се върнат на територията на Тексас, ги очаква арест и принудително отвеждане в сградата на местния сенат.

 

В битката се включи и самият Байдън, който определи ситуацията като „най-сериозния тест за демокрацията от времето на Гражданската война“.

 

 

Какви промени въвеждат републиканците

От началото на годината досега в 17 щата бяха приети 28 нови закона, които променят част от правилата, свързани с гласуването, преброяването и наблюдението върху изборния процес. В допълнение от началото на годината са отправени общо близо 400 предложения за изменения на законите, които биха довели до ограничаването на възможността да се гласува от разстояние, намаляване на времето за регистрация и предварително гласуване, и други.

 

Най-голямо внимание получиха промените в законодателствата на два щата – Джорджия и Тексас, като тези, които трябва да бъдат приети от местния парламент в Остин, все още не са официално факт.

 

Джорджия се оказа един от щатите, които донесоха победата на Байдън над Тръмп и дадоха минималното предимство на демократите в Сената заради двете места, които станаха „сини“. До изминалите избори последният демократ, печелил по време президентски избори в щата, беше Бил Клинтън през 1992 г., а последният сенатор – Зел Милър през 2000 г.

 

Една от основните причини, освен чисто демографските промени, беше че за тези избори бяха регистрирани хиляди нови гласоподаватели и спрямо изборите от 2016 г. гласуваха близо 1 млн. повече души. Голяма заслуга за това имаше представителката на демократите Стейси Ейбрамс, която регистрира 800 000 души за участие, както и разширените възможности за ранно и дистанционно гласуване заради пандемията.

Веднага след изборите пък стана ясно, че Тръмп е притискал управлението на Джорджия да му “намери” повече гласове.

 

Сега доминираният от републиканците щатски сенат въведе промени, с които се намалява и броят, и обхватът на специалните кутии за бюлетини, в които на места беше подаван 80% от предварителния дистанционен вот. С повече от половина се намалява и времето, в което може да се подаде заявление за дистанционно гласуване. Практически се елиминират и всички подвижни изборни секции, които бяха много популярни по време на предишните избори.

 

Промените правят незаконно изпращането на апликации за дистанционно гласуване до всички гласоподаватели, което се случи по време на пандемията в щата. За получаването на апликацията за пръв ще се изисква и предоставяне на данни от личен документ.

 

Според статистиката близо 300 хил. регистрирани гласоподаватели в щата не разполагат с шофьорска книжка или лична карта, която щатското управление да може да сравни с наличните си данни.

 

Накрая доминираният от републиканците сенат получава повече възможности за контрол над изборите през наредбите за състава на изборната комисия. От нея пък е извадена фигурата на държавния секретар на щата.

 

В Тексас, където засега промените са блокирани заради бягството на представителите на демократите, още повече се ограничава кръгът от възможности за гласуване по пощата. За разлика от Джорджия, в Тексас това е разрешено само по малък брой причини. Промените превръщат в престъпление всяко изпращане на непоискана апликация за регистриране за дистанционно гласуване. Заедно с това се намалява времето, в което може да се гласува предварително.

 

Нови и значително увеличени правомощия получават наблюдателите на изборите, които се излъчват от двете партии.

 

 

Какво предлагат демократите

След промените предприети от щатските управления, доминирани от Републиканската партия, демократите решиха да изменят законодателството на федерално ниво, което да уеднакви голяма част от различаващите се в отделните щати стандарти. Те целят да имат точно обратния ефект на предлаганото от републиканците и да улеснят значително гласуването в цялата страна, а самата идея беше предложена още през 2019 г., когато централната власт беше у републиканците.

 

Сред предложенията попадат създаването на национална система за регистрация на изборите, която ще изисква от избирателите не да се регистрират да гласуват, а да се отпишат от евентуално гласуване. Подобна промяна ще задължи и ръководителите на изборните комисии към всеки щат да добавят към списъците всички нерегистрирани гласоподаватели, които имат право на глас.

 

Друга съществена промяна е въвеждането на минимален период от 15 дни преди изборите, в които гражданите могат да гласуват предварително, с локации, които да работят поне 10 часа в денонощието.

 

Към това са добавени и независими комисии, които да могат да променят обхвата на отделните избирателни райони, което оказва голямо влияние при гласуването.

 

Засега обаче предложенията на демократите са блокирани заради правилото за квалифицирано мнозинство в Сената, което изисква подобни промени да бъдат подкрепени от минимум 60 от общо 100-те сенатори. В момента разпределението на силите е 50 на 50, като единственото предимство на демократите е присъствието на вице-президентката Камала Харис, която е председател на камарата по право и може да гласува при равенство.

 

Засега голяма част от демократите не са готови да гласуват срещу отпадането на нуждата за мнозинство от 60 души, защото според тях това ще доведе до зловреден прецедент.

 

 

Защо е важно

Всички тези промени и борбата между двете големи партии е свързана с предстоящите през 2022 г. избори за двете камара в Конгреса, както и със следващите президентски през 2024 г. Демократите се опитват да въведат промените на национално ниво сега, докато одобрението към Байдън е все още на високи нива в началото на мандата му.

 

От друга страна заради притеснителните резултати в някои южни щати, най-вече Джорджия, републиканците искат да си гарантират, че загубата на места в двете камари на Конгреса няма да продължи.

 

В спора от изключително значение е и фигурата на Доналд Тръмп, който продължава да прокарва тезата си за изборните измами. Запазените високи нива на одобрение към него сред десния електорат пък карат членовете на партията да се опитват да продължават идеологическата линия, налагана от бившия президент.

 

В крайна сметка особено важна може да се окаже позицията на Байдън в случай, че той продължи натиска от позицията си на власт за въвеждането на промените и сам предложи на сенаторите от партията му да премахнат изискването за мнозинство в Сената, което в момента блокира техните предложения.

 

При всички случаи в следващите месеци, гласуваните законодателни промени могат да дадат на едната от двете партии необходимото предимство в ключови щати, което да определи управлението на страната.

 

 

Николай Лавчиев

Станете почитател на Класа