Първите препоръки СЗО за редактиране на човешкия геном

Първите препоръки СЗО за редактиране на човешкия геном
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    17.07.2021
  • Сподели:

Експертният консултативен комитет на Световната здравна организация (СЗО) публикува първите си препоръки за редактиране на генома при хора, след две години изследвания, в които са участвали учени, пациенти и религиозни организации.


През 2018 г., след като стана известен случаят с Хе Джианху, китайски учен, който твърди, че е способен да модифицира човешки ембриони, в резултат на което се раждат близнаци с очевиден имунитет срещу ХИВ, СЗО възложи на комисия от експерти изследване за редактиране на гени с поредица от препоръки относно национални, регионални и глобални механизми за управление на редактирането на човешкия геном.


Комитетът признава потенциалните ползи от редактирането на човешкия геном "за подобряване на човешкото здраве и медицина", като дава примери с лечението и профилактиката на генетични заболявания, нови начини за насърчаване на устойчивостта на болести, принос за развитието на ваксини, наред с много други, подчертавайки че вече е постигнат значителен напредък в това отношение, например за лечение на ХИВ.


Те обаче заявяват, че има области на несигурност относно възможните ползи и рискове, например манипулираните черти на човешкия геном „могат да бъдат предадени на по-късни поколения". Те също така споменават липсата на разнообразие в човешките проби или предизвикателствата, свързани с нечестни клиники, незаконни, неетични или опасни изследвания.


Комитетът препоръчва на СЗО да поеме координираща роля в случаите на регулиране на редактирането на геноми, насърчаване на международното сътрудничество, подкрепа на етични прегледи на генетичните изследвания и съветване на правителства по начин, който осигурява координация на международните стандарти.


Обсъдени са въпросите, свързани с правата на интелектуална собственост, подчертавайки значението на гарантирането на равен достъп до интервенции за редактиране на човешки геном, като например работа с държави с ограничени ресурси. Комитетът подчертава необходимостта от създаване на набор от етични ценности и принципи, базирани на целите и приоритетите в областта на общественото здраве. Сред следващите задачи на международната организация е и създаването на глобален регистър за възможността за преглед на експериментите с човешкия геном.


В документа на СЗО се посочва, че планират да създадат работна група за оценка на напредъка на новите технологии и насърчаване на актуализации на регламентите.

Станете почитател на Класа