Байдън нарече Куба „пропаднала държава“ и обмисля възстановяване на достъпа до интернет

Байдън нарече Куба „пропаднала държава“ и обмисля възстановяване на достъпа до интернет
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    17.07.2021
  • Сподели:

Наричайки Куба провалена и репресивна държава, президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че търси начини да осигури достъп до интернет на кубинците, но не позволява парични преводи или премахване на ембаргото, което души острова от десетилетия.


„Комунизмът е неуспешна система, универсално провалена система. Не виждам социализма като много полезен заместител, но това е друга история ", каза Байдън пред репортер в четвъртък, отговаряйки на въпрос за Куба по време на съвместната му пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел, която беше на посещение във Вашингтон. „Куба е за съжаление пропаднала държава и потиска своите граждани", добави Байдън.


Американският лидер каза, че има "редица неща", с които правителството му обмисля за да помогне на кубинците, но "те ще изискват друго обстоятелство или гаранция, че от тях няма да се възползва правителството на острова ".


Разрешаването на кубинско-американците да изпращат пари на роднини е изключено, каза той, "тъй като е много вероятно режимът да конфискува тези парични преводи или големи части от тях".
Байдън заяви, че е готов да даде „значително количество ваксини" на Куба, ако някоя международна организация ще ги прилага „по начин, по който обикновените граждани ще имат достъп до тези ваксини". Съобщава се, че демонстрациите, избухнали на острова в неделя, са предизвикани от разпространението на Covid-19 и липсата на ваксинация.


В този момент Байдън избра да отговори на въпрос, който не беше зададен, като отбеляза, че кубинското правителство е „прекъснало достъпа до интернет" и че неговата администрация обмисля дали има технологичната възможност да възстановим този достъп".


Хавана осъди протестите през уикенда като „системна провокация" от подкрепяните от САЩ дисиденти. Куба е произвела две собствени ваксини срещу Covid-19, заяви правителството, обвинявайки факта, че не повече от една четвърт от населението е ваксинирано заради недостиг на спринцовки, причинен от ембаргото на САЩ.


Флорида е дом на значителна част от кубинците, напуснали острова, след като Фидел Кастро и Комунистическата партия на Куба поеха властта от подкрепяната от САЩ военна диктатура на Батиста през 1959 г. Първоначално САЩ прекратиха дипломатическите отношения през 1960 г. и наложиха военна блокада на острова през 1962 г., по време на ядрено-ракетна криза със Съветския съюз. Посолствата отвориха врати едва през 2015 г. при администрацията на Барак Обама, в която Байдън беше вицепрезидент. Ограниченията, въведени по време на администрацията на Тръмп, са сред малкото мерки на неговия предшественик, които Байдън все още не е отменил.

Станете почитател на Класа