ОАЕ предизвикаха обилен изкуствен дъжд с нова технология насред топлинна вълна

ОАЕ предизвикаха обилен изкуствен дъжд с нова технология насред топлинна вълна
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    17.07.2021
  • Сподели:

Силни дъждове са паднали тази сряда и четвъртък в няколко региона на Обединените арабски емирства (ОАЕ) - Абу Даби, Дубай и Шарджа, на фона на гореща вълна с температури до 50 градуса. Националният метеорологичен център на Емирство обясни пред Gulf News, че са извършени операции за засяване на облаци, за да се увеличат валежите.


Агенцията издаде метеорологични сигнали за изтока на страната поради възможността за конвективни облачни образувания, свързани с повече валежи и ветрове със скорост 40 км / ч, които причиняват изместване на прах и пясък.


Конвективни облаци се образуват поради високите температури на земната повърхност, които карат топъл, влажен въздух да се издига през по-хладния околен въздух в атмосферата.


През последните години властите на ОАЕ активно разработват технологии за предизвикване на дъжд в тяхната суха територия. Така през пролетта страната тества безпилотни летателни апарати, които могат да причинят дъжд, като прилагат електрически разряди към облаците, без да е необходимо да се използват химически съединения.

Станете почитател на Класа