Екзекутиран погрешка? Документален филм може да повлияе на Байдън за смъртното наказание

Екзекутиран погрешка? Документален филм може да повлияе на Байдън за смъртното наказание
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.06.2021
  • Сподели:

Режисьорът Патрик Форбс се надява, че документалният му филм „Фантомът“ ще бъдe искрата, която ще накара президента на САЩ Джо Байдън да се задейства по въпроса за смъртното наказание благодарение на ясното му послание: „Един невинен човек беше екзекутиран“.

 

Филмът ще бъде в киносалоните на 2 юли и проследява убийството на Ванда Лопес, намушкана с нож в една вечер на 1983 г. на бензиностанция в Корпус Кристи в Тексас, където работи като касиерка.

 

Точно преди да умре младата жена се обажда в полицията, за да подаде сигнал за подозрителен мъж. Документалният филм, който е щателна и смразяваща кръвта възстановка на събитията, започва със запис на последните й думи: „Искаш парите ли? Взимай ги, давам ти ги. Нищо няма да ти направя, моля те!“

 

 

Но полицаите пристигат прекалено късно, за да спасят жената и започват преследване на виновника, когото очевидци са видели да бяга от местопрестъплението. Четиридесет минути по-късно те задържат Карлос де Луна, мъж на 20 години с богато съдебно досие, който се крие под кола.

 

Убедени, че са заловили убиеца, разследващите не задълбават по-нататък, въпреки че задържаният твърди, че е невинен и по него няма никаква следа от кръв.

 

По време на процеса Карлос де Луна обяснява, че е избягал от страх, че ще бъде обвинен и твърди, че познава истинския виновник – някой си Карлос Ернандес, с когото се запознали в затвора.

 

Но когато му показват снимки на мъже с името Карлос Ернандес, Карлос де Луна не може да разпознае онзи, за когото твърди, че е истинският убиец. А и лъжите, които той произнася в съда, правят положението му по-уязвимо. Прокурорът заключава, че Карлос Ернандес е плод на въображението на Карлос де Луна, че е нещо като фантом и Карлос де Луна е осъден на смърт. След като всичките обжалвания на присъдата му са отхвърлени, той е екзекутиран през 1989 г.

 

„След това истината започна бавно да излиза на повърхността“, разказва британецът Патрик Форбс, който е също и режисьор на филма „Уикилийкс: Тайни и лъжи“ през 2012 г.

 

През 2004 г. преподавателят по право Джеймс Либман от Колумбийския университет започва контраразследване с помощта на свои студенти и на частен детектив. Те откриват, че действително има Карлос Ернандес. Но той е умрял в затвора през 1999 г., където излежавал присъда за нападение с нож над друга жена. Мъжът приличал като две капки вода на Карлос де Луна.

 

През 2012 г. Либман и неговите студенти публикуват дълга статия в юридическо списание, озаглавена „Двамата Карлос: анатомия на една съдебна грешка“, върху която ще бъде базиран и филмът на Патрик Форбс.

 

Форбс обаче уверява, че е започнал проучванията си за него без предварително съставено мнение. „Ако моят филм беше клип в кампанията срещу смъртното наказание, той щеше да бъде лош“, казва Форбс.

 

Методично той издирва всички главни действащи лица по случая и снима полицаи, прокурори, адвокати и свидетели. Но също и жени, които са били жертви на Карлос Ернандес и които са травматизирани от насилието, което той им е причинил. Една от тях разказва, че той се е похвали пред нея, че е убил Ванда Лопес и че е избегнал правосъдието благодарение на „токайо“ (испанска дума, означаваща „адаш“).

 

Днес Патрик Форбс смята, че знае истината. Тя е ужасяваща, но тя е също и много човешка – хората допускат грешки“. Според него по този случай „всички грешки, които е можело да бъдат направени, са били направени“.

 

Но те се вписват, според него, в една съдебна система, която не дава равни шансове на бедните и на малцинствата. Той се надява, че филмът му ще помогне за реабилитирането на Карлос де Луна, но също и ще донесе по-големи промени.

 

За тази цел той приема, че „Фантомът“ ще бъде използван за целите на петиция, която призовава президента демократ Джо Байдън да променя смъртните присъди, наложени от федералното правосъдие.

 

Демократът каза по време на предизборната си кампания, че е против смъртното наказание, но откакто встъпи в длъжност не е взимал никакво решение. Напротив неговият министър на правосъдието поиска смъртно наказание неотдавна за извършителя на атентата по време на Бостънския маратон.

 

Патрик Форбс се надява, че случаят с Карлос де Луна ще го принуди да промени нещата. „Няма ли да е невероятно един филм да доведе до конкретна промяна?“, казва Форбс.

 

 

Шарлот Плантив , Франс прес

 

 

Станете почитател на Класа