Газа е разтърсена от нови въздушни удари, след като Нетаняху обещава да поддържа атаки с „пълна сила“

Газа е разтърсена от нови въздушни удари, след като Нетаняху обещава да поддържа атаки с „пълна сила“
  • Публикация: 
  • Дата:  
    17.05.2021
  • Сподели:

 

Атаките рано в понеделник изглеждаха по-обширни и по-интензивни от неделните, при които 42 палестинци загинаха при най-смъртоносната единична атака досега.

 

Израелските военни самолети изстреляха, изглежда, най-тежките въздушни удари досега по град Газа, часове след като израелският премиер Бенямин Нетаняху сигнализира, че бомбардировките ще продължат.

 

Поредицата от нападения рано в понеделник разтърси града от север на юг за 10 минути и беше по-интензивна, обхвана по-широка зона и продължи по-дълго от набезите 24 часа по-рано, при които бяха убити 42 палестинци - най-смъртоносната единична атака при последното насилие между Израел и бойната група на Хамас.

 

Местните медии съобщават, че главният крайбрежен път на запад от града, обекти за сигурност и открити пространства са сред целите, ударени рано в понеделник. Компанията за електроразпределение заяви, че въздушните удари са повредили линия, подаваща електричество от единствената електроцентрала до големи части от южната част на град Газа. Все още няма незабавни съобщения за наранявания. 

 

Това се случва, след като за седмия пореден ден в Южен Израел прозвучаха сирени за въздушна атака, когато Хамас и други войнствени групи в Газа предприеха повече ракетни атаки в страната - и достигнаха по-далеч - отколкото през цялата война през 2014 г.

 

Докато Съветът за сигурност на ООН се събра на специално свикано заседание, външните министри и посланици призоваха за прекратяване на огъня и двете страни да спазват международното хуманитарно право, но нямаше и следа от временно примирие, което да позволи на медиците в Газа да намери хората - живи и мъртви - изпод срутени сгради. 

 

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че израелско-палестинският конфликт се насочва към „невъзможна криза за сигурност и хуманитарна дейност“. 

 

"Боевете рискуват да въвлекат израелци и палестинци в спирала на насилие с опустошителни последици както за общностите, така и за целия регион", каза Гутериш в Съвета за сигурност на ООН в неделя. „Той има потенциала да разгърне една неограничима криза в областта на сигурността и хуманитарната дейност и да насърчи още повече екстремизма не само на окупираната палестинска територия и Израел, но и в региона като цяло.

 

В телевизионно обръщение Нетаняху заяви, че атаките на Израел продължават с „пълна сила“ и ще „отнеме време“. Израел "иска да наложи висока цена" на бойната група на Хамас, каза той, заобиколен от министъра на отбраната и политически съперник Бени Ганц, в знак на единство.

 

"Хамас" също продължи, изстрелвайки ракети от цивилни райони в Газа към цивилни райони в Израел. Единият удари синагога в южния град Ашкелон часове преди вечерните служби за еврейския празник Шавуот, съобщиха израелските спешни служби. Няма съобщения за наранявания. 

 

При израелското въздушно нападение рано в неделя семействата бяха погребани под купища циментови развалини и усукан метал. Парчета стъкло и отломки покриха улици в пресечки от главната пътна артерия в центъра, където трите сгради бяха ударени в рамките на пет минути около 1 часа сутринта.

 

Военните действия многократно ескалираха през последната седмица, отбелязвайки най-тежките боеве на територията, в която живеят 2 милиона палестинци след опустошителната война на Израел и Хамас през 2014 г. 

 

„Не съм виждал това ниво на унищожение през 14-годишната си работа“, каза Самир ал-Хатиб, аварийно-спасителен служител в Газа. „Дори във войната през 2014 г.“

 

Спасителите яростно копаят развалините с помощта на багери и булдозери сред облаци тежък прах. Човек извика: „Чуваш ли ме?“ в дупка. Минути по-късно първите реагиращи извадиха оцелял. Министерството на здравеопазването в Газа заяви, че сред убитите са 16 жени и 10 деца, като над 50 души са ранени.

 

21-годишната Хая Абделал, която живее в сграда до унищожена, каза, че е спала, когато въздушните удари в неделя я карат да бяга на улицата. Тя обвини Израел, че не е дал обичайното си предупреждение на жителите да напуснат, преди да предприемат подобна атака. „Уморени сме - каза тя, - имаме нужда от примирие. Вече не можем да го понасяме. "

 

Службата на говорителя на израелската армия заяви, че ударът е насочена към „подземна военна инфраструктура“ на Хамас. В резултат на атаката „подземното съоръжение се срути, в резултат на което се срутиха и основите на гражданските къщи над тях, което доведе до неволни жертви“, се казва в него.

 

Сред убитите е д-р Айман Абу Ал-Оуф, ръководител на отделението по вътрешни болести в болница Шифа и старши член на комитета за управление на коронавирусната болница. Две от тийнейджърските деца на Абу Ал-Оуф и още двама членове на семейството също бяха погребани под развалините.

 

Смъртта на 51-годишния лекар „беше огромна загуба в много трудно време“, каза Мохамед Абу Селмия, директорът на Шифа. 

 

Системата на здравеопазване в Газа, която вече беше изкормена от израелска и египетска блокада, наложена през 2007 г., след като Хамас завзе властта от съперничещи си палестински сили, се бореше с нарастване на коронавирусните инфекции дори преди последния конфликт.

 

Израелските въздушни удари изравниха редица най-високите сгради на град Газа, които според Израел съдържат военна инфраструктура на Хамас. Сред тях беше сградата, в която се помещава офисът на Асошиейтед прес и Ал Джазира в Газа.

Сали Бузби, изпълнителният редактор на АП, призова за независимо разследване на въздушния удар, унищожил офиса на АП в събота.

 

Надзирател на медиите „Репортери без граници“ поиска от международния наказателен съд в неделя да разследва бомбардировките на Израел над сградата като възможно военно престъпление. Базираната в Париж група заяви в писмо до главния прокурор на съда, че офисите на 23 международни и местни медийни организации са били унищожени през последните шест дни. В него се казва, че атаките служат „за намаляване, ако не и за неутрализиране на способността на медиите да информират обществеността“. 

Последното избухване на насилие започна в Източен Йерусалим миналия месец, когато палестинците се сблъскаха с полицията в отговор на тактиката на израелската полиция по време на Рамадан и заплашеното изселване на десетки палестински семейства от еврейски заселници. Фокус на сблъсъците беше джамията Ал-Акса, често място за религиозни събирания, разположена на място, почитано от мюсюлмани и евреи. 

 

Хамас започна да изстрелва ракети към Йерусалим в понеделник, предизвиквайки израелско нападение над Газа.

 

Най-малко 188 палестинци са убити при стотици въздушни удари в Газа, включително 55 деца и 33 жени, с ранени 1230 души. Осем души в Израел са убити при около 3100 ракетни атаки, предприети от Газа, включително петгодишно момче и войник.

"Хамас" и бойната групировка "Ислямски джихад" признаха 20 бойци, убити в боевете. Израел казва, че реалният брой е далеч по-голям и е публикувал имената и снимките на две дузини предполагаеми оперативни работници, които според тях са били „елиминирани“. 

 

Нападението е изселило около 34 000 палестинци от домовете им, съобщи пратеникът на ООН за Близкия изток Тор Уенсланд на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, където осем външни министри говориха за конфликта. 

Усилията на Китай, Норвегия и Тунис да накарат органа на ООН да издаде изявление, включително призив за прекратяване на военните действия, са блокирани от САЩ, които според дипломати са обезпокоени, че биха могли да попречат на дипломатическите усилия за спиране на насилие.

 

Палестинският външен министър Риад Ал-Малки призова Съвета за сигурност да предприеме действия за прекратяване на израелските атаки. Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан призова Съвета да осъди "безразборните и непровокирани атаки" на Хамас.

 

 

The Guardian, Превод: Алекс Тодоров

 

Станете почитател на Класа