Килим от цветя до паметника на освободителите от Рига

Килим от цветя до паметника на освободителите от Рига
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.05.2021
  • Сподели:

Евродепутатът от Латвия и бивш кмет на Рига Нил Ушаков изрази благодарност към доброволците.

 

Латвийската младеж положи през нощта килим от цветя до паметника на освободителите от Рига


Доброволци от местната обществена организация 9may.lv положиха килим с цветя близо до паметника на съветските войни, освободили Рига от нацистките нашественици, които бяха донесени тук от жителите на републиката, празнуващи Деня на победата.

 

Досега нито една политическа сила не се е похвалила с това колко страхотно те украсиха Парка на победата:

«Нашите доброволци пристигнаха при паметника на освободителите веднага след премахването на полицейския кордон и пренареждаха цветята до четири сутринта. За да получите този вид красота.

 

Предложихме безплатна помощ на доброволците, тъй като те имат дългогодишен опит, но тя бе отказана с аргумента „не, за това са наети служители от „Rīgas Meži“.

 

Те поставиха цветята внимателно, но не сложиха нищо на площада. На пиедестала можеха да се видят само онези цветя, които хората донесоха на 8 май и сутринта на 9 май, до 9:00 часа сутринта, когато полицията блокира достъпа до паметника.

 

Поради това не се виждаше колко цветя всъщност донесоха хората в Деня на победата.

Момчетата решиха да придадат на площада вид, с който са свикнали през всичките предишни години. Е, и за да не пренареждаме цветята „просто така“, подходихме към въпроса творчески. Хората от Рига, които минаваха оттам, бяха вдъхновени и започнаха да помагат. Много им благодаря!

 

Вече втора година доброволците не могат да участват в организирането на събития в Парка на Победата, тъй като за втора година няма събития в Парка на Победата. А те наистина много искаха това. Затова решихме да се проявим точно така. Изглежда, че се получи добре».

 

Нил Ушаков, евродепутат от Латвия и бивш кмет на Рига, вече изрази благодарността си към доброволците за килима от цветя пред паметника.

 

«Благодарение на вашата младост знаем, че Денят на победата в Латвия е бил, е и ще бъде!

А нивото на новите власти в Рига е да крият цветята.

 

В страната ни няма нито един празник, за който 20 хиляди човека да са готови да чакат в дълги редици, за да поставят цветя на своя паметник», написа той в своя Фейсбук.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа