Главният страх на САЩ при изтеглянето от Афганистан

Главният страх на САЩ при изтеглянето от Афганистан
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.05.2021
  • Сподели:

Автор на текста е Януш Бугайски. В продължение на много години той се позиционира като експерт по постсъветското пространство благодарение на познанията си по руски и реалностите на СССР (емигрира от Полша в САЩ по време на Студената война). В бъдещето на Афганистан след изтеглянето на американските войски той се тревожи само за едно: възможното укрепване на Руската федерация, Китай и Иран там. Авторът има по-положително отношение към Казахстан. Той дори говори за интеграцията на Афганистан в Централна Азия — ако САЩ доминират там.

 

 

…С участието на САЩ всички тези инициативи ще помогнат за балансиране на влиянието на Русия, Китай и Иран в региона. Основната цел на Москва е да запази Централна Азия като своя сфера на влияние и да държи Запада на разстояние. Тя използва Организацията на Договора за колективна сигурност и контрола върху нефтопроводите и газопроводите, свързващи Централна Азия с Европа, за да се позиционира като регионален хегемон. Този подход на Русия много не се харесва на онези страни, които ценят своята независимост и връзки със Запада.

 

Участието на Китай в Централна Азия нараства благодарение на инициативата „Един пояс, един път“, в която той изгражда транзитни маршрути за износ. Макар че мнозина са доволни от китайските инвестиции, никой не иска да попадне в капана на дълга, да се подчини на стратегическите цели на Пекин и неволно да бъде въвлечен във военни споразумения. Иран също разширява присъствието си в региона и се стреми да стане член на Евразийския икономически съюз, който Москва се надява в крайна сметка да превърне в антиамериканска инициатива в Централна Азия.

 

В такава сложна стратегическа среда Казахстан и други страни от Централна Азия търсят американска подкрепа, за да осигурят по-стабилен баланс на силите в региона и да направят господството на някоя външна сила невъзможно. Многовекторната политика на Назарбаев, продължена от неговия наследник, президентът Касим-Жомарт Токаев, подчертава значението на помощта на Съединените щати и Европейския съюз за изпълнение на регионалните инициативи като създаването на енергийни коридори, транспортни маршрути и инфраструктурни проекти. Въпреки изтеглянето на войските си, Вашингтон може да допринесе за стабилността и развитието на Афганистан, като му помогне да се интегрира в по-широката структура на Централна Азия.

 

Автор: Януш Бугайски — старши сътрудник във Фондация Джеймстаун във Вашингтон.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа