Пекин подсилва южнокитайския си морски флот с два бойни кораба и ядрена подводница

Пекин подсилва южнокитайския си морски флот с два бойни кораба и ядрена подводница
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    28.04.2021
  • Сподели:

На церемония, на която присъства президентът Си Дзинпин, китайският флот миналата седмица пусна в експлоатация два бойни кораба и ядрена подводница, които ще подсилят флота на Южнокитайско море, съобщават местните медии.


Трите кораба са Чангженг 18, Далиан и Хайнан. Според китайските медии първият е подводница с балистични ракети тип 09IV-A, вторият е ракетен разрушител тип 055, а последният е хеликоптероносач и десантно-щурмови кораб тип 075. Разполагането на трите кораба е по-голямо от това на целия флот на много страни.


Чангшенг 18 вероятно представлява подобрена версия на оригиналната атомна подводница Type 09IV, тъй като придобива повече възможности за намаляване на шума и прецизност на ракетните удари, което дава на Китай по-добри ядрени способности за възпиране и отговор, отбелязва Global Times.


Далиан е третият известен разрушител от тип 055 в страната и първият основен от този клас в експлоатация в южнокитайския морски флот. Това е най-мощният клас ракетен разрушител в китайския флот, с водоизместимост над 12 000 метрични тона и оборудван с нови видове противовъздушна отбрана, противоракетна отбрана, противокорабни и противоподводни оръжия, пише China Daily.


От своя страна Хайнан е първият десантно-щурмови кораб от тип 075 в Китай, който също функционира като хеликоптероносач, който ще "решава проблеми, свързани с островите", смята Сонг.


Церемонията, на която присъстваха около 2400 души, се проведе в петък във военноморско пристанище в Саня в южнокитайската провинция Хайнан, съвпадайки със 72-ата годишнина от основаването на Военноморските сили на Народната освободителната армия.


Според Global Times това е „безпрецедентно" разполагане, тъй като китайският флот никога досега не е получавал три големи екипа на повърхността и подводница в същия ден, подчертавайки решимостта на Пекин да управлява този спорен район.


Тези три кораба ще играят водеща роля в решаването на проблеми на места като остров Тайван и Южнокитайско море, прогнозира Сонг, подчертавайки, че Китай е изправен пред голям военен натиск и се нуждае от по-силен военен флот.

Станете почитател на Класа