Бил Гейтс каза „НЕ“ за отваряне на патентите за ваксини

Бил Гейтс каза „НЕ“ за отваряне на патентите за ваксини
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    28.04.2021
  • Сподели:

Предложението за отмяната на патентни ограничения за ваксините Covid-19 бе отхвърлено от Бил Гейтс, който не вярва, че интелектуалната собственост има нещо общо с продължителните глобални усилия за овладяване на пандемията.


Ваксините, разработени от фармацевтични гиганти като Pfizer и Moderna, се радват на глобална защита съгласно Световната търговска организация (СТО). Предвид недостига на лекарства, все повече страни като Индия и Южна Африка призовават международните организации и обществениците за помощ да се откажат от тези защити, за да могат по-бедните страни да получат по-добър достъп до лекарствата.


Въпреки това, една от най-рекламиращите фигури в глобалната кампания за ваксинация, Бил Гейтс, очевидно вярва, че това е лоша идея. На въпроса на Sky News дали премахването на защитите на интелектуалната собственост от ваксините би било полезно, основателят на Microsoft отговори с категорично „Не ".


„Това, което задържа нещата в този случай, не е интелектуалната собственост. Не е като да има някакъв празен завод за ваксини, с одобрение от регулаторите, който прави магически безопасни ваксини. Всеки производствен процес трябва да се разглежда по много внимателен начин ", обясни той.


Гейтс цитира опита на своята фондация в подпомагането на организирането на производството на ваксини в развиващите се страни като Индия и каза, че фактът, че бедните държави вероятно ще имат шанс да получат доставки от богатите, веднага щом те имунизират собственото си население, е успешен. „Обикновено в глобалното здраве отнема десетилетие между постъпването на ваксината в богатия свят и попадането в бедните страни", отбеляза той.


Както Гейтс, така и неговата фондация са дългогодишни защитници на защитата на интелектуалната собственост, а сега критиците обвиняват Гейтс, че умишлено пропуска възможност да помогне за преструктуриране на начина, по който интелектуалната собственост работи за въпросите за по-голямо обществено благо. Механизмът Covid-19 ACT-Accelerator, подкрепен от Фондация "Бил и Мелинда Гейтс", има посочена цел да осигури "равен достъп" до инструменти против Covid - но той също така зачита изключителните права на интелектуална собственост. В същото време Гейтс очевидно се придържа към алтернативното решение, известно като Covid-19 Technology Access Pool или C-TAP, което обединява технологии с отворен код за това как да се справят с пандемията.


Big Pharma са доста доволни от статуквото и според съобщенията са се ангажирали с усилия, за да потъне предложението за отказ от патенти. Според доклад на Financial Times, американските фармацевтични компании са разтърсени от неотдавнашната реч на висшия търговски представител на Джо Байдън, Катрин Тай, в която тя заяви „Вашингтон може да обмисли какви модификации и реформи могат да бъдат приложени към правилата за интелектуална собственост".


Източниците казват, че в отговор компаниите се опитват да убедят Белия дом, че Китай и Русия ще се възползват от разкриването на патентите, използвайки патентованите американски технологии „за други ваксини или дори за терапевтични средства за рак и сърдечни проблеми в бъдеще".

Станете почитател на Класа