Във водите на Калифорния има към 25 000 барела пълни с ДДТ

Във водите на Калифорния има към 25 000 барела пълни с ДДТ
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    28.04.2021
  • Сподели:

Морски учени от Института по океанография - Скрипс от Калифорнийския университет в Сан Диего са установили, че поне 25 000 варела са потопени във водите близо до Лос Анджелис и остров Санта Каталина. Барелите, поради силата на акустичния им сигнал и особената им геометрия , сочат възможното присъствие на дихлоро дифенил трихлороетан (DDT), токсично съединение, което се е използвало като инсектицид, преди да бъде забранено.


Хиляди барели, които вероятно съдържат ДДТ, бяха открити на място, където се подозираше наличието на подводно сметище за токсични отпадъци от времето на Втората световна война.


Изследователите картографирали над 14 500 хектара морско дъно между остров Санта Каталина и крайбрежието на Лос Анджелис, в регион, където преди това са били открити високи нива на това токсично вещество в утайките и в екосистемата, и са направили снимки на 27 345 обекта с характерна форма.


Според историческите морски регистри, индустриалните компании в Южна Калифорния са използвали този морски басейн като сметище от началото на 30-те години до 1972 г., когато е бил приет Законът за морска защита, изследвания и убежища, се казва в изявление на Института Скрипс, въпреки че точното местоположение и големината на разлива оставали неизвестни досега.


Ерик Терил, учен, отговарящ за тази експедиция, и директор на Лабораторията по морска физика към Института по океанография на Скрипс, каза пред журналисти, че големината на засегнатата територия е „тревожна": „Наистина изненада всички, които са работили с тези данни и са плавали по морето."


Въпреки че изследването предоставя карта на голяма площ на барелите, то оставя потвърждението за наличието на ДДТ в ръцете на други, тъй като сонарните данни, не могат да определят съдържанието им и не са достатъчни. Вместо това, утайката изисква вземане на проби, обясни Терил.


Дългосрочното въздействие върху морския живот и хората все още е неизвестно, каза химическият океанограф Лихини Алувихаре, професор по геология в Института Скрипс, който през 2015 г. е съавтор на проучване, което открива големи количества ДДТ и други изкуствени химикали в тлъстината на делфините, умрели от естествена смърт.


Учените проведоха изследването между 10 и 24 март, след като миналата година "Лос Анджелис Таймс" публикува доклад с доказателства за изливане на ДДТ край бреговете на Южна Калифорния.

Станете почитател на Класа