Ако не можете да ги победите – присъединете се към тях

Ако не можете да ги победите – присъединете се към тях
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    28.04.2021
  • Сподели:

След като години наред отхвърляше биткойн и криптовалутите като нищо повече от безполезни детски играчки, JP Morgan Chase преглътна собствените си думи и се готви да дебютира с ов активно управляван фонд за богати частни клиенти до края на лятото.


Партнирайки си с институционалния инвеститор NYDIG, фондът на JP Morgan ще бъде активно управляван - правейки го отличителен от Galaxy Digital, Grayscale и други пасивно управлявани фондове.


Банката се надява да позволи на институции и лица с висока нетна стойност да купуват експозиция към биткойн, без действително да го придобиват, подобно на начина, по който гореспоменатите компании правят бизнес. Тя също така предлага на клиентите с високи капитали да инвестират в „структурирани бележки" въз основа на представянето на „биткойн-прокси акции" като Riot Blockchain и Microstrategy.


JP Morgan обаче не е напълно незапознат с биткойните и други криптовалути, въпреки, че неговият главен изпълнителен директор Джейми Даймън ги нарича публично боклуци. Даймън пренебрегва биткойн и други криптовалути в продължение на години, предупреждавайки още през 2017 г., че всеки, който търгува с биткойн под неговия поглед, „ще бъде уволнен на секундата" и дори публично изобличи дъщеря си за закупуване на цифровата валута.


„Ако сте достатъчно глупави, за да го купите, един ден ще платите цената за това", каза Димън, въпреки че банката му беше уловена с пачка борсово търгувани банкноти, свързани с биткойн.


Изборът на JP Morgan за NYDIG пред други криптоинвестиционни компании може да е имал нещо общо с факта, че NYDIG е получил тлъст капитал от 100 милиона долара по-рано този месец от Liberty Mutual Insurance, един от нарастващия списък на традиционни корпорации, отскоро изсипващи парите си в NYDIG (и биткойна като цяло).


През октомври JP Morgan стартира собствено блокчейн и крипто отделение, предполагайки, че проблемите му с биткойн са не толкова съществуването на самата онлайн валута, а липсата на държавен (и супербанков) контрол над тази валута.


Въпреки това, през първите четири месеца на 2021 г. стойностите на биткойн са скочили с 80%, подсилени от изграждането на доверие у безумно богатите. Например Tesla не само обяви наскоро, че ще започне да приема валутата като плащане за електрическите си превозни средства, но купи огромна част от валутата – за 1,5 млрд. долара, според декларацията на изпълнителния директор Илон Мъск в Комисията за ценни книжа и борси.

Станете почитател на Класа