Меденият месец за германските Зелени свърши

Меденият месец за германските Зелени свърши
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.04.2021
  • Сподели:

Тази сутрин германците четат вестниците и уебсайтовете с усещането, че в последно време скърцащата машина на успеха Германия се разтърсва и че може да набере скорост. Това се дължи главно на Аналена Бербок, провъзгласената зелена кандидатура за канцлер, галионска фигура на „Generation Google“, на хората на възраст от 35 до 55 години.

 

Тя предложи изкушаваща теза във  встъпителната реч на кандидатурата си: „Германия може да направи много повече, отколкото показва“. И заговори за края на стоенето на място, т.е. класическата политика на Ангела Меркел, а вместо това - за великото ново начало, пише в свой анализ Handelsblatt.

 

Тук не бива да се изключва и фактът, че 40-годишният политик не бе изправена пред публичната игра „Какво сега?“ По телевизията, а предпочете да бъде интервюирана от ProSieben.

 

И така - тя е първият кандидат на Зелените за канцлер. Аналена Бербок се явява като опонент и контрапроект на двете досега управляващи партии - консерваторите и СПД. Навремето сега 40-годишната Бербок заяви, че докато се е занимавала със спорт, се е научила да се доверява на себе си и да оценява силите си. Тя беше скачачка на батут, което е „смесица от поемане на риск и физическа дисциплина“. Имало и друга причина, поради която е успешна - „в крайна сметка нервите ми винаги играеха голяма роля“. 

 

Да сдържаш нервите си и да компенсираш по-малкия опит от това, което другите показват в това състезание за канцлерството - това ще придружи всички аргументи, в които Зелените влизат  предстоящата предизборна кампания на Германия. „Аз съм за обновяването, други са за застоя", казва Бербок уверено, имайки предвид факта, че никога не е била министър или ръководител на парламентарна група, пише в анализ и WiWo.

 

Представителите на бизнеса също искат да избегнат застоя, но често под прогрес разбират нещо различно от възгледите на „Слънчогледовата партия“ (емблемата на германските Зелени). Меденият месец за потенциалната управляваща партия „Зелени“ приключи. Конфликтите около правилната индустриална политика, преструктурирането на концепциите за енергийно снабдяване или данъчното облагане ще се задълбочат яростно през идните месеци.

 

Това започва с преструктурирането на мобилността и ролята на автомобилната индустрия. Автомобилът на бъдещето трябва да бъде „по-тих, по-цифров и неутрален към климата“ и „следователно от 2030 г. трябва да се регистрират само автомобили без емисии“. Тежките автомобили с голям разход на гориво трябва да станат по-скъпи, а електрическите превозни средства - по-евтини. За тази цел данъкът върху превозните средства трябва да бъде преструктуриран. Автомобилната асоциация VDA отхвърля крайна дата за това.

 

Авто лобито смята и други цели на Зелените за грешни: Парията иска да направи законово движението с 30 км/час в градовете, а 50 км трябва да се вдигат в населени места само по изключение. За магистралите трябва да се прилага ограничението от 130 километра в час. Контрол или ефективна защита на уязвимите хора и околната среда?

 

Авиационната индустрия, силно разтърсена от коронакризата, също ще извие от болка. Летенето трябва да стане климатично неутрално според програмата, за която се застъпва Бербок. Полетите на къси разстояния трябва да бъдат зачеркнати до 2030 г., вместо това трябва да се ползват влакове. Скоро керосинът трябва да бъде заменен климатично неутралните горива. 

 

За да защитят климата по-ефективно и да ограничат вредните за климата газове, Зелените искат да прокарат по-високи цени за енергия, индустриални продукти, мобилност и отопление. Става дума за програма за незабавна защита на климата, която ще включва правила и забрани. Германската цел за климата трябва да бъде повишена от 55% по-малко въглероден диоксид до 2030 г. в сравнение с 1990 г. на 70%.

 

 

 

Като цяло Зелените искат да налагат по-благоприятни за климата алтернативи чрез комбинация от по-високи цени за CO2, стимули и регулаторно законодателство. Това биха били пазарни стимули, които индустрията като цяло благоприятства, заедно с регулации. През 2023 г. се очаква цената за един тон въглероден диоксид да бъде 60 евро (в момента 25 евро). За да бъде защитата на климата социално справедлива, приходите от цената на CO2 трябва да бъде върнат на гражданите под формата на енергийни пари. Това трябва да облекчи социално слабите и да насърчи преминаването към други енергийни източници.

 

Федералната асоциация на германската индустрия (BDI) вече разкритикува по-високата цена на CO2 като „отрова за конкурентоспособността“ на Германия. Предложената оценка на въздействието върху климата за разрешителни била фиктивна и създава само нова бюрокрация, продължава критиката на „Германия АД“ и нейната асоциация. Всичко това е „малко светлина и много сянка“.

 

А що се отнася до поетапното премахване на употребата на въглищата, което Бербок сега иска да приключи през 2030 г., а не едва през 2038 г., както бе договорено чрез компромис, дори някои зелени го намират за прекалено амбициозно. Ръководителят на Федералната асоциация за управление на енергията и водите (BDEW) Керстин Андреа, бивш зелен политически икономист, изпитва съмнения. Целта за прекратяване на производството на въглища още през 2030 г. не може да бъде постигната в социален и икономически аспект. В противен случай електричеството би било твърде скъпо, а сигурността на доставките би била изложена на риск.

 

Зелените около Бербок възнамеряват да вкарат парите за мащабното обновяване на ЕК в различно енергийно снабдяване, за обновяване на инфраструктурата, за по-добри, дигитализирани училища и детски заведения, за по-добро оборудване на социалните зони.

 

Зелените искат да увеличат облекчението за основен данък върху доходите за малки и средни доходи. В замяна трябва да се повиши най-високата данъчна ставка. От доход от 100 000 евро годишно за самотни лица и 200 000 евро за двойки ще бъде въведено ново ниво с данъчна ставка от 45 процента. От 250 000 или 500 000 евро има още едно ниво с най-високата данъчна ставка от 48 процента.

 

Заплатите на топ мениджърите над 500 000 евро вече не могат да се приспадат като бизнес разходи. Окончателният данък при източника за инвестиционен доход трябва да бъде премахнат. Предвижда се и нов данък върху богатството за федералните провинции, които трябва да го използват за образователни цели. Повече пари трябва да бъдат генерирани и от дългове. Следователно дълговата спирачка в Конституцията трябва да бъде значително отслабена, за да се даде възможност за инвестиции.

 

 

 

Асоциацията на семейните предприемачи обаче отправи собено силна критика към Зелените. Асоциацията на семейните средни компании остро разкритикува факта, че зелените искат да разбъркат пазарната и регулаторната политика. В основата на тази политика имало преди всичко забрани и само няколко точки за контакт със Съюза, потенциалния коалиционен партньор.

 

Зеленият кандидат обаче е на друго мнение. „Зад Германия има цяла ера на пропуснатите възможности. Не можем да се задоволяваме с това“.

 

Германия е изправена пред промяна на епохите, казва Бербок. За нея била важна политиката, ориентирана към бъдещето, „да не гоним винаги кризите“. Нейната цел е да приложи нещо и тогава, „да, тогава трябва сам да поемеш отговорност“.

 

 

 

Бойчо Попов

 

 

Станете почитател на Класа