Възможно е Джак Ма да продаде дела си и да сдаде контрола на компанията

Възможно е Джак Ма да продаде дела си и да сдаде контрола на компанията
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    19.04.2021
  • Сподели:

Според няколко източници, запознати с въпроса, Ant Group ще обмисли възможностите нейният основател Джак Ма да продаде дела си и да се откаже от контрола над китайския гигант за финансови технологии, предаде Ройтерс ексклузивно в събота.


Между януари и март длъжностни лица от Китайската народна банка (BPC) и финансовия регулатор на Комисията за банково и застрахователно регулиране на азиатската държава проведоха отделни разговори с Ма и Ант груп, за да обсъдят възможността за напускането на магната.


Един от източниците уверява, че по време на тези срещи Ма е бил информиран, че няма да може да продаде своя дял на нито една организация или физическо лице в неговата среда, така че ще трябва да се откаже напълно от компанията. Предложена му е и възможност да прехвърли своя дял от милиарди долари на китайски инвеститор, свързан с държавата.


Понастоящем Ма притежава 10% дял в Ant Group, въпреки че има контрол над компанията, като притежава 34% дял в инвестиционната Hangzhou Yunbo, която чрез две компании обединява 50,5% дял в Ant Group.


Друг източник заяви, че има "голяма възможност" Ма да продаде дела си там, за да излезе от Ant, което в крайна сметка ще проправи пътя на тази компания да завърши обновяването си и да активира отново листването си на борсата.


Според два от източниците, които знаят за позицията на Ant Group, всяко движение ще се нуждае от одобрението на правителството на азиатската държава.


В изявление, говорител на базираната в Хангжу компания отрече, че се обмисля възможността за продажба на дяла от Ma, и увери, че не е обсъждан този въпрос с никого, без да дава повече подробности за аферата.


Разговорите се провеждат на фона на реформата на Ant Group и по-широки регулаторни ограничения върху китайския технологичен сектор, които бяха въведени след публичната критика на Ма към регулаторите по време на реч миналия октомври.


На 2 ноември Ма се срещна с китайски регулатори и ден по-късно беше отменено това, което трябваше да бъде най-голямото публично предлагане за продажба (IPO), в което Ant Group се надяваше да събере 37 млрд. долара.


Оттогава Пекин започна поредица от разследвания и нови разпоредби относно технологичния сектор. През април китайският антитръстов регулатор глоби Alibaba, която също беше основана от Ma, с 2,75 млрд. долара, след като откри, че е злоупотребявала с господстващото си положение на пазара в продължение на няколко години.

Станете почитател на Класа