Дигитализацията на юана...

Дигитализацията на юана...
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.04.2021
  • Сподели:

Пазарите бяха обхванати от криптовалутна треска. Цената на биткойнa достигна нови върхове, докато се развихряше дебатът за появата на крипто технология. Но това може да е съпътстващо събитие на голяма тенденция в развитие - бързата дигитализация на юана, пише за Financial Times Михаел Хазенстаб, главен инвестиционен директор на Templeton Global Macro. Тази промяна, съчетана с други макроикономически и политически фактори, може да бъде ключът, който да ускори упадъка на господството на долара като водеща световна резервна валута. Това също може да ускори приемането на юана като основен съперник на американската валута.

 

Централните банки по света се борят през последните години с концепцията за технологията на цифровите валути. Малко държави обаче са толкова агресивни, колкото Китай в подхода си към разработването на така наречената дигитална валута на централната банка (CBDC).

 

Такава валута ще бъде под надзора на централен държавен орган, премахвайки елемента на анонимност, който е основен за децентрализираната, блокчейн технология на популярни криптовалути като биткойн или етериум. Теоретичните ползи от държавния контрол върху тези нови цифрови активи са многобройни.

 

CBDC позволяват по-голяма превенция на измами или престъпления, дават възможност за незабавни международни транзакции, намаляват транзакционните разходи, позволяват по-голямо финансово включване и подпомагат предоставянето на преки фискални стимули за отделните граждани.

 

За Китай приемането на CBDC както в границите на страната, така и извън тях, ще позволи на финансовата му система да намали зависимостта си от долара и да ограничи ролята и контрола на чуждестранните финансови институции и регулатори. Макар че много страни започнаха да обсъждат потенциалното бъдещо приложение на CBDC, Китай продължи напред с развитие.

 

През април 2020 г. Пекин изпробва дигитална валута в четири града, позволявайки на търговските банки да проведат вътрешни тестове за конвертиране между кеш и цифрови пари, за проверки на баланса на сметките и за плащания. През август пилотната програма се разшири до 28 големи града. С цел широко разпространение през 2022 г., Китай планира тази година да тества цифровата валута в още големи градове, включително Пекин и Шанхай.

 

Този новаторски подход трябва да ускори издигането на юана на световната сцена. Някои потребители извън Китай, особено в САЩ, може да не са склонни да използват цифрова валута, контролирана от Китай. Възприемането й в части от Азия, Латинска Америка и Африка обаче вероятно ще се случи значително по-бързо.

 

Относителното значение на глобалните резервни валути в исторически план е обяснено от макроикономиста Бари Айхенгрийн. Валутите са по-ценени като резервни активи, когато отговарят на две условия: първо, когато са стабилни, ликвидни и широко използвани при международните транзакции; и второ, когато те са подкрепени от държава, с която други имат важни връзки за сигурност.

 

Развитието на Китай през последните години го поставя на ясен път за изпълнение на тези критерии, тъй като неговото правителство поддържа относителна стабилност на политиката. През 2019 г. страната отговаряше за 16% от световния БВП, но юанът представляваше малко над 2% от световните резерви към второто тримесечие на миналата година.

 

Липсата на деноминирани в китайския юан активи, които чужденците да притежават, препятства възхода му като резервна валута. Но сега юанът ще бъде подкрепен от китайските власти, които отварят своя вътрешен пазар на облигации в размер на 15 трлн. долара за чуждестранни участници. По-голямото търсене на тези облигации ще намали доходността им, т.е. разходите на Китай за заеми.

 

По-важното е, че ако Китай се възползва от предимството на първия, като отговори на световното търсене за дигитални валути с цел уреждане на международни финансови транзакции и за притежание на цифрови активи, привлекателността на неговата CBDC може да се увеличи рязко.

 

Китай също така направи големи крачки към фактурирането на своята търговия в юани. Сигурността и геополитическите аргументи за държането на юани станаха по-силни чрез такива мерки като финансирането на проекти в развиващите се страни чрез китайската инициатива „Един пояс, един път“.

 

Covid-19 може да е и катализатор за по-голямото приемане на юана като глобална резервна валута. Икономическото опустошение в резултат на пандемията предизвика набъбване на и без това големите фискални дефицити и доведе до още по-адаптивна парична политика в САЩ.

 

Тази исторически уникална комбинация от задаващ се силен растеж по фискална и ваксинационна линия, при който краткосрочните лихвени проценти са закотвени на нулата, ще увеличи и без това големия дефицит на САЩ по текущата сметка, оказвайки допълнителен натиск върху стойността на долара.

 

Дигитализацията на юана ще допълни тези икономически и геополитически фактори. Това ще има трайно, трансформиращо въздействие върху международната икономика.

 

 

Петър Нейков

Станете почитател на Класа