Украински генерал за реалните възможности на руската армия

Украински генерал за реалните възможности на руската армия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.04.2021
  • Сподели:

В съвременната история не е имало случай, в който командването на американските войски  в Европа да е въвеждало силите си във висша степен на бойна готовност с маркера «неизбежен конфликт».

 

Това в програмата «Свобода на словото» по ICTV заяви лидерът на партията «Сила и чест» и екс-глава на СБУ, бившият началник на ГУР към МО на Украйна генерал-полковник Игор Смешко, сравнявайки реалните възможности на ВСУ и армията на РФ.

По думите му концентрацията на руските войски на украинската граница наистина изглежда много заплашителна.

 

«Русия има 120-130 батальонни тактически групи. Русия има армия от над един милион, а 100-150 хиляди са готови за настъпателни военни операции.Това са опитни и добре платени военнослужещи. Срещу нас те могат да концентрират 80-100 хиляди», уточни той.

 

«Ние ще им противопоставим около 80 БТР, разположени в цяла Украйна. Но честно казано, имаме плюсове — това е мотивацията и опитните резерви, преминали през войната, но има и проблеми — оборудването, липсата на младши офицери», добави той.

Смешко поясни, че от военна гледна точка съотношението е 1 срещу 3, което противоречи на «военното изкуство» в случай на операции само с руски сухопътни войски без използването на ВКС на РФ.

 

«Но ако Русия използва авиацията, ВСУ ще имат огромни проблеми, защото украинските ПВО и ВВС — това е съветска техника», призна Смешко.

 

Той отбеляза, че възможностите на посочената техника не са сюрприз за руснаците и тя не може да им противодейства.

 

«За изминалите години Русия направи много за укрепването на своя отбранителен и настъпателен потенциал.

Руснаците имат под крилете на всеки свой самолет шест ракети РВВ-АЕ. Далечина на поражението — 70 км, далечина на пуска 120 км.

 

С по шест цели едновременно работи един самолет.

 

В Украйна базовата ракета Р-27 е полуактивен канал с далечина на поражението 40 км.

 

Руснаците могат да ликвидират нашата авиация дори, ако не преминават границата«, обясни той.

 

Генералът изрази увереност, че войските, концентрирани от Русия, са повече от достатъчни за постигане на «локален успех» — за да се пробие коридор към Приднестровието.

 

«Дори не говоря за възможността Русия да използва ракетни технологии и стратегическа авиация», допълни той.

 

Той припомни, че НАТО не е използвало сухопътни части в Югославия и е постигнало целите си, използвайки авиацията.

 

«Що се касае до Москва, то тя вече проведе предварителна «пропагандна работа» и руските СМИ убеждават населението на страната си, че Украйна нежежава обстановката».

 

При това МВнР на РФ се било върнало към риториката от 2014 г., което се доказва от думите на Сергей Лавров, изразени по време на визитата му в Египет. Затова Смешко заяви, че му е трудно да прогнозира как ще се развиват по-нататък събитията.

 

По Станиславски: «на сцената вече виси оръжие».

 

От военна гледна точка: за да може 140-милионна държава да окупира 40-милионна страна — това е нонсенс. Сложната ситуация напомня Сърбия преди Първата световна война.

 

Австро-Унгарската армия се надяваше бързо да реши въпроса, но не успя, след което конфликтът се превърна в световна война.

 

Точно това не се дооценява от колегите на Запад.

 

Те не разбират какво е това война. Затова Украйна спешно трябва да получи статута на «главен стратегически партьор извън НАТО», направи изводите си Смешко.

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа