Интересът към руската ваксина «Спутник V» нараства

Интересът към руската ваксина «Спутник V» нараства
  • Публикация: 
  • Дата:  
    18.04.2021
  • Сподели:

Сърбия започва собствено производство на ваксината Спутник V в Белград и възнамерява да развива допълнителни изследвания, съобщи президентът Александър Вучич.

 

Euronews: Интересът към руската ваксина "Спутник V" нараства в страните от Европа

 

Кампаниите за ваксиниране с руския препарат може скоро да започнат и в Словакия, Чехия и Австрия, въпреки че противоречията продължават сред местните политици по тази тема. Като цяло използването на «Спутник V» вече е официално одобрено в 60 страни по света, съобщава Euronews.

 

Euronews: Интересът към руската ваксина "Спутник V" нараства в страните от Европа

 

Двадесет милиона дози ваксина Спутник V ще бъдат произведени в Института по вирусология и серум «Торлак» в Белград. Сръбският президент Александър Вучич също обяви, че страната вече осъществява разфасовка на ваксината, но това е само първата стъпка.

 

АЛЕКСАНДЪР ВУЧИЧ, президент на Сърбия: Ние възнамеряваме да развиваме както научни изследвания, така и производство — всичко, което ще ни позволи да станем супермощни производители на ваксини през следващите 10-12 години.

 

Спутник V получи висока оценка от The Lancet, авторитетно медицинско списание. Употребата му вече е одобрена в 60 страни по света. Сред страните от ЕС само Унгария ваксинира с този препарат, предаде Euronews.

 

Euronews: Интересът към руската ваксина "Спутник V" нараства в страните от Европа

 

Покупката на Спутник V от Словакия предизвика правителствена криза и доведе до оставката на премиера. Новото правителство изпрати проби от руската ваксина до Унгария за изследвания. Очаква се ваксинацията в Словакия с руската ваксина да започне в началото на май.

 

ЯНА БИТТО ЦИГАНИКОВА, председател на здравния комитет на Националния съвет на Словакия: Съгласна съм, че трябва да компенсираме липсата на ваксини. Но също толкова важно е да гарантираме, че нашите граждани получават надеждна и безопасна ваксина, която ще помогне за спасяването на животи.

Междувременно Австрия вече обяви закупуването на един милион дози Спутник V. Чешката република също обмисля тази възможност след оставката на министъра на здравеопазването, който се противопостави на закупуването на руската ваксина.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа