Русия изпраща посланика на САЩ в Москва вкъщи

Русия изпраща посланика на САЩ в Москва вкъщи
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.04.2021
  • Сподели:

Русия не отлага дълго санкциите, обявявайки въвеждането на ответни ограничения върху американските ограничения. Руските санкции ще засегнат както американски дипломати, така и американски чиновници. Както обеща Мария Захарова по време на ежеседмичния традицион Брифинг посветен на актуални въпроси от международния дневен ред и външна политика, въвеждането на нови санкции от САЩ срещу Русия няма да остане без отговор. Нещо повече- отговорът е неотвратим.

 

На 13 април Външно министерство Русия за първи път използва думата «противник» по отношение на САЩ. Вашингтон направи това още през август 2017 със закона на САЩ PL 115-44. По-рано последва безпрецедентно оскърбление от страна на Джо Байдън към президента на РФ Владимир Путин, който си позволи да нарече руския държавен глава «убийца»- първи случай на подобна проява от началото на дипломатическите руско-американски отношения).Едновременно с това, САЩ провокират Киев към военна авантюра срещу Донбас, и нарастваха антируските санкции и градусът на конфронтация между Русия и САЩ до ниво сходно до това по време на Студената война. На 13 април, Москва отзова посланика си от САЩ за консултации. И в резултат, на 13 април, късният следобяд президентът на САЩ Джо Байдън, сам се обади на президента на Русия Владимир Путин с искане за лична среща на високо ниво…

Външният министър на РФ Сергей Лавров обяви публикването на списък на 16 април, който включва осем американски служители от администрацията на Джо Байдън, на които ще бъде забранено влизането на руска територия.
В отговор на експулсирането на десет руски дипломати от САЩ Русия връща огледално жеста и изпраща обратно десет служители на американското посолство. Според думите на Сергей Лавров ще бъдат закрити и няколко американски фонда, които «се намесват в руската политика».

Освен това американският посланик в Русия Джон Съливан бе посъветван да си пътува за Вашингтон, за да проведе „сериозни и подробни консултации“.


Външното министерство Русия обеща да публикува пълен списък на ответните мерки по-късно. По-рано в Москва обещаха да отговорят в огледален образ и да не отлагат отговора дълго време.
Дори по времената на Студената война не е имало отзоваване на посланици между Русия и Вашингтон.

 


Ася Иванова-Зуан

Станете почитател на Класа