Гръцко-турските дипломатически преговори на високо ниво преминаха в спор на пресконференция

Гръцко-турските дипломатически преговори на високо ниво преминаха в спор на пресконференция
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    17.04.2021
  • Сподели:

Пресконференцията на турския и гръцкия министри на външните работи след ключова среща в четвъртък, бързо се превърна в размяна на взаимни обвинения, което показва, че двете държави все още имат много въпроси за уреждане.


Напрежението между двете страни-членки на НАТО е особено голямо от август миналата година, когато Анкара изпрати изследователски кораб в спорните води в Източното Средиземноморие, за които се смята, че са богати на природни ресурси. Този ход предизвика ескалиране на напрежението и мобилизиране на военни кораби и самолети. В крайна сметка Анкара прибра своя изследователски кораб, но Атина продължи да води активна кампания в ЕС, за да наложи „значими" санкции срещу Турция заради агресивното й поведение.


И това не е единствената спорна точка между страните, които освен това имат противоречиви претенции относно въздушното пространство, остров Кипър и статута на няколко острова в Егейско море.


Първото посещение на гръцкия външен министър Никос Дендиас в Анкара след избухването на Средиземноморската криза изглеждаше като възможност за начало на подобряване на двустранните отношения, но нещата не вървят напълно гладко.


Пресконференцията след срещата му с турския си колега Мевлют Чавушоглум започна по положителен начин, като гръцкият гост предложи подкрепа за кандидатурата на Турция за присъединяване към ЕС и се изказа положително за възстановяване на връзките.


Но настроенията се промениха моментално, когато Дендиас подчерта, че нарушенията на гръцкия суверенитет от Турция ще бъдат противодействани със санкции.


"Позицията на Гърция е ясна. Турция е нарушила международното и морското право в Егейско и Източното Средиземноморие", каза той, като в същото време обвини Анкара за многократно прелитане на самолети през гръцкото въздушно пространство.


В отговора си Чавушоглу отхвърли твърденията на Дендиас и ги определи като "неприемливи". "Излизате тук и се опитвате да обвините Турция, за да изпратите послание на вашата страна. Не е възможно да приема това", каза той. Турският министър на външните работи настоя, че страната му не е нарушила гръцкия суверенитет при проучванията и сондажите, а също така обвини Атина, че отблъсква мигрантите в Егейско море. "Когато се впускаме във взаимни обвинения, имаме много какво да си кажем. Ако искате да продължите тези аргументи и напрежение, можете, а и ние ще направим и това", добави Чавушоглу.


Въпреки размяната и двамата министри изразиха готовност да продължат усилията си за разрешаване на различията на масата за преговори.

Станете почитател на Класа