Китай започна учения и стрелби с бойни муниции близо до Тайван

Китай започна учения и стрелби с бойни муниции близо до Тайван
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    17.04.2021
  • Сподели:

Китай в четвъртък започна шестдневни военни учения с жива стрелба във водите близо до югозападното крайбрежие на Тайван, по време на посещението на острова на неофициална американска делегация, съобщава порталът South China Morning Post.


„Китайската народноосвободителна армия е създала зона за изключване на кораби от други страни до вторник в район в южната част на архипелага Пенгу, в Тайванския проток, близо до островите Пратас", обяви Администрацията по морска безопасност на провинция Кантон.


Същия ден президентът на Тайван Цай Инг-вен се срещна с американска делегация, съставена от бившия сенатор Крис Дод и бившите държавни подсекретари Ричард Армитаж и Джеймс Стайнберг, които посещават острова от вторник.


Триото е изпратено от президента Джо Байдън и Белият дом определя това като "личен знак" на неговия ангажимент към Тайпе, на фона на напрежението с Пекин, който счита Тайван за част от своята територия.


Въпреки напрегнатата ситуация около Тайванския проток и в региона, китайските военни анализатори изключват връзка между маневрите и посещението на американската делегация.


Военният експерт Джоу Ченминг обясни, че китайските въоръжени сили редовно провеждат учения в този район по това време на годината, тъй като метеорологичните условия в региона не са подходящи от юли до септември. „Тези маневри обикновено се планират доста предварително", добави Джоу.

Станете почитател на Класа