Тайнственият „Баща на биткойна“ притежава над 63 милиарда долара, но никой не знае кой е

Тайнственият „Баща на биткойна“ притежава над 63 милиарда долара, но никой не знае кой е
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    17.04.2021
  • Сподели:

Състоянието на енигматичния основател на Биткойн, известен с псевдонима Сатоши Накамото, за когото се предполага, че притежава 5% от всички съществуващи биткойни, вече е надхвърлило 63 милиарда долара в сряда, което го прави един от най-богатите на планетата.


Смята се, че създателят на най-популярния протокол за виртуална валута в света, чиято истинска самоличност остава загадка, заобиколена от митове, има акаунт с около 980 000 биткойни.


По този начин, след рекорда, който криптовалутата счупи вчера - когато според платформите цената й е достигнала исторически максимум от 64 863,10 долара, броят на биткоините, притежавани от Накамото, е достигнал обща стойност от 63 565 838 000 долара.


Тази сума поставя предполагаемия „Баща на биткойна" на 16-то място в списъка на световните милиардери на списание Forbes за 2021 г., точно пред мексиканския магнат Карлос Слим..


Смята се, че със скоростта, която криптовалутата продължава да поскъпва, няма да мине много време, докато мистериозният собственик на тези многобройни електронни активи се издигне до най-високите позиции в класацията.


Знаем ли обаче със сигурност кой е Сатоши Накамото? Името му беше чуто за първи път през 2008 г., след появата на академична публикация, подписана от него, където се обмисля създаването на криптовалутата.


За някои експерти, включително за програмиста Ласло Ханиец, който е бил част от екипа за разработка на биткойните, това е псевдоним, който представлява група хора.


"Винаги съм имал впечатлението, че Накамото не е истински човек. Биткойнът изглежда твърде добре проектиран, за да може един човек да го е стартирал", каза компютърният учен.

Станете почитател на Класа