Руски златен паспорт ще дава гражданство срещу инвестиции

Руски златен паспорт ще дава гражданство срещу инвестиции
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    17.04.2021
  • Сподели:

Комисията за законодателни дейности на руското правителство одобри законопроект, целящ да опрости получаването на разрешение за пребиваване на чужденци в замяна на инвестиции в местната икономика, съобщава вестник "Известия".


Въпреки че точните икономически критерии ще бъдат определени едва след одобрението на законопроекта - който трябва да бъде гласуван в парламента - документ, публикуван преди това от Министерството на икономическото развитие, предвижда като изискване инвестиция от поне 10 милиона рубли ($ 130 000) в руски бизнес или 30 милиона рубли (390 000 долара) в облигации или недвижими имоти.


Така наречената схема за „Златен паспорт" - подобна на тази, която съществува в други страни по света, като Малта и Кипър - може да се прилага и за членове на семейството на инвеститора. От друга страна, счита се, че основно изискване ще е да се докаже, че заявителят няма връзки с престъпни дейности.


„Човек, който разработва важни проекти на територията на страната ни, трябва да може да живее в Русия, без да се налага да преодолява ненужните бюрократични бариери", каза Владимир Груздев, председател на борда на Руската адвокатска колегия.


Инициативата вече е подкрепена от опозиционната партия LDPR, както и от управляващата "Единна Русия".

Станете почитател на Класа