„Ледникът на Страшния съд“ се топи по-бързо от предвижданията

„Ледникът на Страшния съд“ се топи по-бързо от предвижданията
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    17.04.2021
  • Сподели:

Има основание да се мисли, че ледникът Thwaites в Антарктида, известен като „ледник на Страшния съд", може да се топи по-бързо, отколкото учените са изчислявали досега, според ново проучване, публикувано в списанието Science Advances.


Безпилотен подводен робот, наречен Ран, изследва подпочвата на ледника под ледения шелф и измерва температурата, силата, солеността и съдържанието на кислород в океанските течения. Учените, отговорни за изследването, създадоха карта на теченията и проучиха кои от тях носят топли води. Те откриха течения, за които не са знаели нищо преди.


"Някои канали за топла вода, които имат достъп и атакуват Thwaites, не са ни били известни преди изследването. Използвайки сонари от кораб, заедно с океанските карти с много висока резолюция, предоставени от Ран, успяхме да открием, че има пътища, различни от известните, вътре и извън кухината на ледения шелф, повлиян от геометрията на океанското дъно ", коментира Аластър Греъм от Университета на Южна Флорида (САЩ).


Според техните изчисления водата пренася 0,8 теравата топлина до ледника, което води до топене на 75 кубични километра лед всяка година. Изследователите също така изразиха загриженост, че горещата вода се доближава до опорите на ледника. Това може да доведе до тяхното унищожаване, последвано от ускорено топене на леда. Поради местоположението и формата си, Thwaites е особено чувствителен към топлите и солени океански течения, които си проправят път под огромната ледена маса.


Вариациите в солеността, температурата и съдържанието на кислород показват, че под ледника има активна зона, неизвестна досега, където различни маси вода се срещат и се смесват помежду си.


Изследователите отбелязват, че ледената покривка на Западна Антарктика представлява около 10% от настоящия темп на повишаване на морското равнище. От друга страна, ледът в този регион има най-голям потенциал да увеличи тази скорост, именно защото най-бързите климатични промени в света се случват в ледника Thwaites.


"Добрата новина е, че сега за първи път събираме данните, необходими за моделиране на динамиката на ледника Thwaite. Тези данни ще ни помогнат да направим по-добра оценка на бъдещото топене на леда и глобалните колебания на морското равнище ", каза Анна Уолин, професор по океанография в университета в Гьотеборг, Швеция. През 2019 г. учените съобщиха, че ледникът, голям почти колкото Великобритания, е ускорил загубата на маса през последните 20 години и предупредиха, че неговият колапс ще доведе до повишаване на морското равнище с най-малко 65 сантиметра.

Станете почитател на Класа