Италианската мафия, или къде потъват ваксините срещу COVID-19

Италианската мафия, или къде потъват ваксините срещу COVID-19
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.04.2021
  • Сподели:

Властите в Италия имат ново притеснение - че мафията успява да отклони дози ваксини против коронавирус от най-нуждаещите се и да ги достави до своите членове из страната.

 

Италия е сред държавите, които в момента се опитват да забързат бавната си ваксинационна кампания и да я вкарат в някакви релси, но междувременно антимафиотската комисия в парламента разследва дали криминалните синдикати не пренасочват ваксини към своите приятели за сметка на рискови и възрастни италианци.

 

Опасенията, че подобни схеми са в сила, са най-силни в Южна Италия, където мафията често упражнява контрол над здравните власти и без пандемия.

 

Смъртните случаи от COVID-19 в страната постоянно държат високи равнища, докато в съседните държави нивата им постепенно спадат. Това кара мнозина, включително и премиерът Марио Драги, да предполага, че млади и здрави хора извън рисковите групи пререждат за ваксинация възрастните и болните.

По време на една от последните си пресконференции Драги се зачуди с каква съвест някой успява да прескочи опашките за ваксини с ясното съзнание, че това излага уязвимите и италианците над 65 години на сериозен риск от смърт.

 

Институтът за международни политически изследвания (ИМПИ) изчислява, че поне 8000 живота на Ботуша са могли да бъдат спасени от януари насам, ако ваксинацията е била по-съсредоточена в рисковите групи. Това засилва притесненията, че мафията използва всичките си сили, за да спомогне нейните хора да бъдат ваксинирани с предимство.

 

Броят на здравните работници, които попадат сред първата група за имунизация, е нараснал подозрително много в региони като Апулия.

 

Своите дози получават администратори, консултанти по комуникации и дори програмистите на сайтове за здравни услуги.

 

Те попадат в списъка с приоритетни лица в последния момент, защото мъглявото тълкуване на насоките на италианското здравно министерство позволяват на двадесетте региона в Италия да разпределят препаратите по свое усмотрение към групи като адвокати, журналисти, политици и други.

 

В три южни региона - Сицилия, Калабрия и Кампания - има толкова много поставени дози на уж приоритетни групи, колкото и на пациенти над 80 години и такива с хронични заболявания. Най-малко 1000 души са заподозрени, че са прескочили приоритетните групи за имунизация и в момента са разследвани от прокуратура и полиция.

 

Кметът на град Корлеоне в Сицилия подаде оставка, след като беше обвинен в злоупотреба с положението си, за да осигури ваксина за себе си и за съветниците си. Това кара парламентарната комисия за борба с мафията да поиска имената на имунизираните, както и списъците на ваксинирани лица от още няколко региона.

 

Не е съвпадение, че в тези райони италианската мафия е особено активна.

 

В провинции като Калабрия местната власт се смята за сериозно подчинена на престъпните групировки, което е наложило общините да бъдат поставени под централизирано държавно управление. Но според експертите дори и в райони, в които мафията не е толкова силна, ваксинационната кампания не успява да стигне до най-рисковите.

 

Така например бяха ваксинирани над 1 млн. учители и университетски преподаватели, макар че в Италия те са на дистанционно обучение от миналата есен и на места няма изглед скоро да се върнат към присъствена форма на преподаване. По мнение на ИМПИ именно тук лъсват сериозни пропуски в държавния план за ваксинация.

 

Както много други държави, и Италия постави в приоритетните си групи хората над 80 години и здравни работници, но вторите получават своите дози далеч по-бързо от възрастните. До края на януари са ваксинирани почти всички служители в италианската здравна система, но това е за сметка имунизацията на възрастните хора.

 

В края на януари седем от десет ваксини отиват при лица под 60-годишна възраст.

 

Към 31 март Италия вече изостава от целта поне 80 процента от лицата над 80 да са получили поне по една доза ваксина. Дори и в момента официалните статистики показват повече ваксинирани лица под 60, отколкото над 80 години.

Премиерът Драги също се оплака, че броят на имунизираните медицински лица расте непрекъснато, а този на имунизираните пенсионери се движи изключително бавно. Затова начело на ваксинационния щаб той назначава Франческо Фиулиоло - военен генерал и експерт по логистиката.

 

Фиулиоло има за цел да забърза имунизацията, да се погрижи тя да обхване приоритетните групи и по възможност да не допуска дози от ваксините да се отклоняват към мафията и нейните сподвижници.

"Трябва да видим кой успява да се пререди", посочва генералът. Но от думите му става ясно кой е основният заподозрян...

Станете почитател на Класа