САЩ се изтеглят от Афганистан след 20 години война, постигнали ... нищо

САЩ се изтеглят от Афганистан след 20 години война, постигнали ... нищо
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    16.04.2021
  • Сподели:

Решението на САЩ да напуснат Афганистан без никакви условия представлява политическа победа за онези в правителството на САЩ, които търсят край на близо двадесет годишния конфликт в тази държава.


Президентът Джо Байдън, в отклонение от политиката, възприета от четири последователни администрации на президент на САЩ, които поставяха строги условия, при които САЩ могат да напуснат Афганистан, обяви, че нарежда на всички американски военни сили да излязат от Афганистан до 11 септември, 2021 г. - 20-та годишнина от терористичните атаки от 11 септември, които предизвикаха афганистанската намеса на САЩ. Това решение, което не е свързано с никакви предпоставки или други политически непредвидени обстоятелства, означава, че САЩ най-накрая ще се измъкнат от дългия две десетилетия кошмар в Афганистан, станал известен като „войната завинаги".


Като отхвърли установения модел на „подход, основан на условията", когато ставаше въпрос за изтегляне на американските сили от Афганистан, президентът Байдън призна реалността, че ситуацията в Афганистан никога няма да се стабилизира до такава степен, че генералите, склонни към риск, (за които войната в Афганистан е била неразделна част от съответните им кариери) биха се чувствали комфортно да напуснат. Вземайки това решение, Байдън отразява заключението, постигнато от неговия предшественик Доналд Тръмп, според което американските военни, оставени на себе си, никога няма да се изтеглят от Афганистан.


Байдън също трябваше да преодолее възражения от страна на съюзници от НАТО и страни извън НАТО, които колективно са разположили в Афганистан 7-хиляден контингент с учебен и консултативен капацитет, за който американската армия твърди, че е от съществено значение за продължаването на оцеляването на афганистанското правителство.


За разлика от Тръмп, който пренебрегна НАТО, когато взе решението си да се изтегли, Байдън изпрати държавния си секретар Антъни Блинкен в централата на алианса, където обяви, че „САЩ ще работят със своите съюзници, за да осигурят безопасно и координирано изтегляне на нашите сили от Афганистан."


Решението на Байдън също беше подпомогнато от неотдавнашното назначение на Уилям Бърнс, ветеран дипломат, да ръководи ЦРУ. ЦРУ изгради виртуална империя в Афганистан, подкрепена от частна армия от афганистански специални сили, които действат независимо от афганистанската армия и се подчиняват на афганистанската разузнавателна служба, контролирана от ЦРУ. Подобно на американската армия, сегашното ръководство на ЦРУ е изковано в огъня на афганистанския конфликт.

 

Последният директор на Тръмп от ЦРУ, Джина Хаспел, беше олицетворение на тази реалност, изигравайки ключова роля в изпълнението както на програмата за изтезания на ЦРУ, така и в продължаващото използване на въоръжени дронове за убиване на така наречените „цели с висока стойност" в Афганистан и другаде. Хаспел категорично се противопостави на плана за изтегляне на Тръмп и действа остроумно с Пентагона, за да предотврати пълното му прилагане. След като Хаспел изчезна и Бърнс влезе като директор, възраженията на ЦРУ, както и тези на американската армия, бяха отблъснати в полза на вътрешния политически императив, признат от Байдън, че каквато и да е печалба за националната сигурност от оставането в Афганистан, не може компенсира реалността, че американската общественост е уморена от войната, която очевидно не може да бъде доведена до успешен край.


Уайлд кард в това решение е реалността, че удължавайки крайния срок от 1 май до 11 септември за пълното изтегляне от Афганистан на американските и съюзническите сили, Байдън нарушава мирното споразумение, подписано от САЩ с талибаните през февруари 2020 г. Талибаните отхвърлиха американския план, който официално ще удължи крайния срок за изтегляне, вместо това настоявайки САЩ да се съобразят с първоначалното споразумение. По същия начин талибаните отказаха да участват в преговори със САЩ, ако срокът 1 май бъде пропуснат.


Има опасения, че талибаните могат да участват в атаки срещу американски сили и сили на НАТО, които остават в Афганистан след изтичането на крайния срок в една ескалация на насилието, която може да доведе до отмъщение от САЩ и дори до изпращане на допълнителни войски в региона. Въпреки това, като одобрява изтеглянето без условия, Байдън изпраща ясен сигнал, че войските на САЩ и НАТО ще излязат от Афганистан до 11 септември, независимо какво се случва междувременно в тази нация.


Политическият характер на решението на Байдън да се изтегли от Афганистан се подчертава от обвързването му с 20-ата годишнина от атентатите от 11 септември. В това решение има известна ирония. Докато Байдън и неговите съветници очевидно искат да предадат посланието за „изпълнена мисия" (дори избягвайки тази конкретна фраза), факт е, че САЩ напускат Афганистан приблизително така, както го откриха преди две десетилетия, с талибаните непокътнати и до голяма степен начело, а Ал-Кайда и други ислямски екстремистки групи като Ислямска държава, също непокътнати и продължаващи да действат от афганистанска земя.


Накратко, 20-годишният конфликт в Афганистан не постигна нищо друго, освен да убие над 2000 американци, да пропилее трилиони долари американско богатство, да избие стотици хиляди афганистанци и да остави страната им като измъчена пустош.
Скот Ритър

Станете почитател на Класа