Иран увеличава производството на петрол въпреки санкциите на САЩ

Иран увеличава производството на петрол въпреки санкциите на САЩ
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    16.04.2021
  • Сподели:

Месечният доклад на Международната енергийна агенция (IEA) разкрива, че Иран, въпреки санкциите на САЩ, миналия месец e увеличил производството на петрол до максимум от 2019 г. насам.


Според агенцията Техеран е увеличил производството със 110 000 барела на ден и е произвеждал 2,3 милиона барела суров нефт на ден през март, което е най-високото ниво от почти две години.


Ислямската република може да добави още 1,5 милиона барела към тази цифра, ако Вашингтон и Техеран постигнат споразумение, което премахва ограниченията, наложени от Белия дом, изчисляват IEA и Bloomberg.


Като цяло агенцията подкрепи възходящите прогнози за глобалното търсене на петрол тази година, тъй като световната икономика се възстановява от пандемията. "Огромният излишък в световните запаси от нефт, натрупан по време на въздействието на COVID-19, в сравнение с миналогодишното търсене, се фиксира. Ваксинационните кампании се ускоряват и глобалната икономика изглежда е в по-добра форма.", Обяснява IEA.


Агенцията увеличи прогнозите си за ръст на потреблението на петрол с 230 000 барела на ден тази година, до сумарно 5,7 милиона на ден. От друга страна, изчислението идва на фона на по-здрава перспективи за отношенията между САЩ и Китай, поставяйки света на път да възстанови около две трети от търсенето, което загуби миналата година.


Въпреки че цените на петрола все още могат да бъдат подложени на допълнителен натиск през следващите месеци поради плановете на ОПЕК и нейните съюзници да съживят част от производството, спряно по време на кризата, всяка слабост може да е мимолетна, се казва в доклада.

Станете почитател на Класа