Няма регистрирани случаи на тромбоза след ваксинация със Sputnik V

Няма регистрирани случаи на тромбоза след ваксинация със Sputnik V
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    16.04.2021
  • Сподели:

Директорът на руската Федерална служба за надзор на здравето (Росздравнадзор) Ала Самойлова заяви в сряда, че агенцията не е открила нито един случай на тромбоза, свързан с прилагането на ваксината Sputnik V.


Липсата на образуване на кръвни съсиреци като страничен ефект от руската ваксина се потвърждава и от данните, предоставени от аржентинското министерство на здравеопазването, добави тя.


Както обясни Самойлова, „пречистването на ваксината Sputnik V на няколко етапа с използване на високотехнологична хроматография [метод за разделяне на сложни смеси] и микрофилтрация, изключва проникването във ваксината на големи количества остатъчна ДНК, което е рисков фактор за появата на тромбоза".


Ръководителят на Росздравнадзор също подчерта, че Sputnik V има много ниско количество нуклеинови киселини, само 1 или 2 микрограма, в сравнение с между 50 и 100 микрограма, присъстващи в други ваксини срещу коронавируса.


От своя страна центърът "Гамалея", създал Sputnik V, е готов да сподели своята технология за пречистване с други производители на ваксини, "за да им помогне да минимизират рисковете от странични ефекти по време на ваксинацията". Руските специалисти уточниха, че използват четиристепенна технология, две степени за пречистване с хроматографска техника, а другите две за тангенциална филтрация.


Европейската агенция по лекарствата (EMA) съобщи в сряда, че възможните кръвни съсиреци трябва да бъдат изброени като "много рядък" страничен ефект на ваксината AstraZeneca.

Станете почитател на Класа