Европа рискува още една технологична каша заради ваксинационните паспорти

Европа рискува още една технологична каша заради ваксинационните паспорти
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.04.2021
  • Сподели:

Плановете на Европа да въведе най-добрите приложения за проследяване на случаите на коронавирус бяха разочарование. Сертификатите за ваксинация вървят по подобен път, пише онлайн изданието Politico.eu.

Европейските правителства се заеха да разработват свои собствени технологии за проверка дали хората са ваксинирани, тествани или преболедували в опит да възстановят пътуванията в рамките на блока през лятото. Възраждат се обаче опасенията за това как тези технологии ще си взаимодействат.

 

Един пример – Естония. Страната е дигитален шампион на ЕС, а в момента разработва собствен ваксинационен паспорт. Пилотната версия трябва да излезе в края на месеца.

„Целият процес е изключително бърз за всякакъв вид правителства или обществени организации, да не говорим за Европейската комисия“, казва Айн Аавиксоо, главен медицински директор на Guardtime, естонската технологична компания, работеща върху естонския ваксинационен сертификат.

Единственият проблем е, че приложението на Естония ще бъде пуснато преди ЕС да се съгласи за общи стандарти. „Това е наш риск, това е риск от името на естонското правителство“, признава Аавиксоо.

 

Всяка държава и компания за себе си

 

Европейската комисия (ЕК) постави основите миналия месец с предложението си за ваксинационен сертификат – дигитален зелен сертификат. Той ще показва QR код, съдържащ цифров подпис, излъчен от национални публични органи, удостоверяващ ваксинация, отрицателен тест за коронавирус или преболедуване. Европейските държави ще трябва да имат свои собствени национални защитени бази данни със здравни данни. Планът включва разпоредби за защита на данните.

 

Въпреки усилията на Комисията да поддържа нещата възможно най-координирани, има и огромен брой правителствени и международни инициативи.

Въпросът е дали QR кодът и това, което се крие зад него - здравните данни и начинът, по който се организират, обработват и съхраняват, ще се сработят. Няколко проекта са стартирани и вече работят. Правителствата имат различни срокове, ресурси и нива на дигитализация в администрацията и здравеопазването.

 

Редица различни компании разработват решения за правителства и бизнеси въз основа на различни стандарти. Guardtime (и Естония) например работи със Световната здравна организация, която разработва свои собствени глобални стандарти за „интелигентен сертификат за ваксинация“.

 

Международната търговска камара, бизнес лоби, и IATA пуснаха свои собствени различни приложения, които вече се използват. След като разработиха свой собствен паспорт, САЩ помагат на компаниите да определят свои собствени стандарти. Отделна инициатива създава собствен набор от стандарти, като там се обединяват повече от 200 компании, сред които Oracle, Microsoft и Salesforce.

 

В случая с Европа способността на различните приложения да работят помежду си – или т.нар. оперативна съвместимост, е от съществено значение за възобновяването на пътуванията и социалните събития. Не е ясно обаче дали сертификатите в процес на разработка ще могат да направят това - проблем, с който се сблъскват и другите приложения за коронавируса.

 

В Естония приложението за проследяване не е съвместимо с други европейски приложения. В момента въпросът се решава, коментират от естонското министерство на социалните въпроси, което отговаря за приложението. Ваксинационните паспорти яма да бъдат част от COVID приложението.

 

За разлика от това Франция планира да интегрира сертификата си за ваксинация в приложението за проследяване на инфекциите, според служител в здравното министерство на страната. То обаче също не работи с други приложения в ЕС.

 

Това ли искат хората?

 

Както и при приложенията за проследяване на контакти и инфекции, не е ясно дали хората ще се включат и в приложенията за ваксинация. Във Франция например само около 20% от хората са изтеглили въпросното приложение. Цифровият сертификат е обречен, ако скоростта на изтегляне остане същата.

 

Обществената подкрепа за сертификатите за ваксини в европейските страни е смесена. В Германия, където има най-големи опасения за неприкосновеността на личния живот, 41% от хората подкрепят схемата, сочи проучване, проведено от консултантската компания за комуникации Kekst CNC миналия месец. Това не попречи на страната да сключи договор с консорциум, ръководен от IBM, за 2,7 млн. евро за разработване на сертификат за ваксина, въпреки че критиките към коронаприложенията продължават да циркулират.

 

Ентусиазмът е по-осезаем във Великобритания, отколкото в ЕС, но и британското правителство също се сблъсква с въпроси относно разработването на сертификата. Същото дигитално звено в NHS зад неуспешното приложение за проследяване на COVID работи върху ваксинационните паспорти, според Times.

 

Един от начините за подобряване на интереса към ваксинационните сертификати е да се облекчат опасенията за неприкосновеността на личния живот, казват експерти. Габриела Занфир-Фортуна, старши съветник във Форума за бъдещето на неприкосновеността на личния живот, казва, че макар да се надява уроците по защита на данните да са научени покрай проследяването на контактите, има необходимост от „засилен контрол“ и за сертификатите.

 

Националните надзорни органи следят внимателно процеса и настояват сертификатите да са еднократен акт, като предупреждават, че личните данни не трябва да бъдат обработвани, достъпни или използвани след като пандемията приключи.

Комисията иска сделка за сертификатите до средата на юни, точно в началото на летния сезон. Комисията и Парламентът ускоряват законодателната процедура, за да постигнат по-бързо сделка.

Аавиксоо казва, че компанията му ще се радва да работи по оперативна съвместимост, след като има колективен договор и след като има изградена инфраструктура за данни. "Ние сме в състояние да се адаптираме към това“, казва той.

 

 

Миглена Иванова

Станете почитател на Класа