Biznes Alert: Веднъж „Газпром“ вече надхитри Запада и ще може да го направи отново

Biznes Alert: Веднъж „Газпром“ вече надхитри Запада и ще може да го направи отново
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.04.2021
  • Сподели:

Най-доброто решение от гледна точка на западните интереси би бил мораториум върху изграждането на газопровода "Северен поток 2", казва Войцех Якубик, главен редактор на портала Biznes Alert. По негово мнение в противен случай Русия винаги ще може да намери начин да заобиколи европейските закони - и тогава зимата на 2019/20 ще бъде последната спокойна зима в Украйна.

 

Днес министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин направи първото си посещение в Германия. По-рано той категорично заяви, че американците ще направят всичко възможно да блокират изграждането на противоречивия газопровод „Северен поток 2“.

 

Също така в изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен казва, че ако Русия не спре агресията си в Източна Украйна, тогава тя ще трябва да се изправи пред сериозни последици от САЩ. Въпреки по-ранните думи на Blinken, че съдбата на "Северен поток 2" в крайна сметка е в ръцете на строителните компании, говорител на американското посолство в Берлин заяви, че американците ще направят всичко възможно, за да сложат край на този проект, пише Войцех Якубик, главен редактор на портала Biznes Alert.

 

В статията той обръща внимание на факта, че руснаците все още търсят решение, благодарение на което биха могли да доставят газ по „Северен поток 2“, заобикаляйки ограничителните закони на ЕС. Те може да са несъвместими с руското законодателство и тогава може би ще е необходимо да се измени законодателството на Руската федерация, което дава на Газпром монопол върху износа на газ.

 

Войчех Якубик също така казва, че процесът на въвеждане в експлоатация на „Северен поток 2“ може да бъде сериозно забавен и дори този тръбопровод да бъде завършен, газът може дълго време да не тече през него, ако изобщо го направи.

 

В същото време той обяснява, че има и неблагоприятен сценарий за противниците на газопровода "Северен поток 2". Ако руснаците заобиколят газовата директива на ЕС, те могат съвсем лесно да заменят украинския маршрут с германски и по този начин да консолидират позицията си на газовия пазар в Централна и Източна Европа.

 

По този начин те ще нанесат удар по европейската политика за диверсификация на доставките на газ и ще подкопаят рентабилността на многомилиардни инвестиции като Балтийската тръба или терминала за LNG в полското пристанище Свиноуйсьце.

 

В този случай, според главния редактор, забавянето на завършването на строителството на „Северен поток 2“ ще бъде само утешителна награда, защото ако този газопровод беше завършен навреме до края на 2019 г., тогава дестабилизацията на Украйна, заедно със спирането на доставките на газ, щеше да настъпи през зимата на 2019/2020 година.

 

Той също така обръща внимание на факта, че дори временното споразумение, гарантиращо минимално ниво на доставки на газ от Русия през Украйна до 2024 г., сключено благодарение на САЩ и Европейската комисия, не може да се разглежда като гаранция.

 

Като доказателство Войцех Якубчик отбелязва, че разпоредбите на това споразумение не са били приложени през 2020 г., когато „Газпром“ е трябвало да изпомпа поне 65 милиарда кубически метра газ през Украйна.

 

Изпратиха само 38 милиарда кубически метра и нямаше негативни последици за Газпром. Това означава, че руснаците вече не спазват споразумението. Дори ако въпреки санкциите на САЩ „Северен поток 2“ бъде завършен, те може да намерят начин да надхитрят отново Запада, този път по време на обсъждането на газовата директива.

 

Междувременно Владимир Путин, който е спокоен за бъдещето на своя мегапроект, ще може да повишава градусите на напрежението в Източна Украйна още повече “, предупреждава той.

 

Главният редактор е уверен, че мораториумът върху изграждането на Северен поток 2 е най-доброто краткосрочно решение, благодарение на което ще бъде възможно да се спечели време за изработване на дългосрочни споразумения.

От гледна точка на интересите на западната сигурност и външната политика те трябва да предполагат отказ от този проект или да предполагат ефективна система, която ще ограничи действията на Русия. Той обаче признава, че е трудно да си представим постигането на тези цели.

 

 

Превод: ЕС

Станете почитател на Класа