Броят на жертвите от 201-те военни конфликта на САЩ след 1945 г. разкрива кой е лош в света

Броят на жертвите от 201-те военни конфликта на САЩ след 1945 г. разкрива кой е лош в света
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    15.04.2021
  • Сподели:

Доклад на китайска организация нанесе удар на САЩ заради историята им на отговорни за хуманитарните бедствия, под прикритието на защита правата на човека.


Китайската асоциация за човешки права CSHRS публикува доклад, в който обвинява Съединените щати като отговорни за „История на хуманитарните бедствия", цитирайки описаното от нея като „американска агресия" и подчертавайки разрушителните последици от водените от САЩ войни, най-често под прикритието на „хуманитарни интервенции за защита на човешките права".


Документът на CSHRS гласи, че конфликтите в САЩ често са причинявали пълно унищожение на държави и са отнели милиони цивилни животи. В него се посочва, че сред всичките 248 въоръжени конфликта в света от 1945 г. до днес Америка е инициирала 201 от тях (81%) .


В доклада се казва "Действията на САЩ не само са стрували на воюващите страни голям брой военни животи, но са причинили и изключително сериозни цивилни жертви и материални щети, водещи до ужасяващи хуманитарни бедствия."


Критиката е последният залп в ескалиращата геополитическа конкуренция между Китай и Съединените щати, в която Вашингтон грубо се скара на Пекин за правата на човека, като се фокусира най-вече върху автономния регион Синдзян. Китай отговори на това, като настойчиво осъди външната политика на САЩ и подчерта американското лицемерие и реалността на това, което САЩ правят по света. В същото време Пекин се стреми да представи своя собствена версия на човешките права, базирана повече на икономически ъгъл, за разлика от класическата свобода.


В съвременния свят Съединените щати използват реториката на правата на човека като инструмент за постигане на своите външнополитически цели, което се вгражда в самопредставата им за изключителност. Те се стремят да представят своите национални интереси и военна дейност като „борба на доброто срещу злото".


Това също е продукт на международна система след Втората световна война, където нападателната война по изричен личен интерес нарушава националните норми и поради това изисква морална обосновка. Това инструментализира концепцията за правата на човека като „пропагандно оръжие", за да се легитимира онова, което иначе би било агресивна външна политика, и да се оформят САЩ като „постоянно намиращи се под заплаха от различни врагове."


В резултат на това САЩ избирателно използват човешките права, за да дискредитират опонентите си и да мътят съзнанието на хората, така че да превърнат войната от нещо изрично разрушително и трагично, в нещо, което изглежда справедливо, необходимо и героично.


След като Съветският съюз се разпадна през 1991 г. и международната система стана еднополюсна, доминирана изцяло от Вашингтон, политиката на „хуманитарни интервенции" стана основна – „праведните" западни страни се намесват в други държави, за да свалят чуждо правителство в името на човешки права на тяхното население. Има няколко забележителни примера за това, включително Афганистан, Ирак (няколко пъти), Либия и Сирия.


Това е ударът в десятката на доклада на Китай. Въпреки че САЩ са се намесили в много страни, твърдейки, че насърчават правата на човека, резултатът често е унищожаването или дестабилизацията на тези страни. Примерите от Близкия изток се открояват най-видно, тъй като намесата на САЩ или Запада всъщност влошава ситуацията. Талибаните все още са известни в Афганистан. Свалянето на Саддам Хюсеин предизвика политическа нестабилност чрез възхода на Ал-Кайда и ИДИЛ, които убиха много хора. Отстраняването на Муамар Кадафи доведе до катастрофална гражданска война в Либия. А народът на Сирия е изправен пред продължителен конфликт и санкции в опита да бъде свален Башар Асад.


САЩ активно подкрепиха Саудитска Арабия и нейните съюзници в безразборно бомбардиране на Йемен, което уби хиляди цивилни и разпространи болести и глад. А когато светът стана малко по-многополюсен напоследък и откровените намеси станаха по-трудни, Америка ускори използването на осакатяващи икономически санкции, за да се опита да обсади враждебни държави, включително Венецуела, Иран и Северна Корея, в името на така наречените „човешки права".


В резултат Китай все повече осветлява това, което смята за катастрофално нарушаване на човешките права от Америка, по ирония на съдбата вършено в името на самите човешки права. Пекин аргументирано подчертава, че САЩ по всякакъв начин са най-военната и най-воюваща държава в историята.


Действията им обичайно убиват и причиняват страдания на милиони, но изглежда фактите не се регистрират при хора, хранени с постоянна диета на пропаганда от техните правителства и съучастници в масовите медии. Това ново изследване „обръща света такъв, какъвто го познаваме" и разглежда фактите.


Китай бил лошият? Дългите и мрачни жертви на 201 военни интервенции на САЩ от 1945 г. насам разкриват истинския виновник и показват кой е лошото момче в света ни. От Том Фауди

Станете почитател на Класа