Червена суперлуна ще освети небето на 26 април и ще продължи три дни

Червена суперлуна ще освети небето на 26 април и ще продължи три дни
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    15.04.2021
  • Сподели:

На 26 април Луната ще бъде в най-близката си точка до Земята, пораждайки явлението, известно като „Червена суперлуна", възприемана като по-голяма и по-ярка.


Астрономическият феномен ще продължи тази година около три дни, според оценки на НАСА. Следователно тези, които не успеят да наблюдават червената суперлуна точно на 26 април, ще имат още два дена за да го направят.


Нашият сателит, който ще свети с около 15% по-силно от обикновено, няма да има никакъв червен оттенък. Всъщност името й произлиза от индианската практика да се именуват пълнолунията през цялата година. По този начин априлското пълнолуние дължи името си на растението червен мъх или див флокс, пролетно цвете, което расте в Северна Америка.


Феноменът получава и други имена като „луна на пъпките", „луна на яйцето" или „луна на рибата", тъй като се случва в периода, в който определени риби плуват нагоре по течението, за да хвърлят хайвера си.


Пълнолунието през април бележи началото на многобройни религиозни фестивали в различни части на света. То диктува началото на еврейската Пасха и на индуския фестивал Хануман, докато християнският Великден се празнува в неделята, която следва първото пълнолуние след пролетното равноденствие.

Станете почитател на Класа