Русия ще ограничи достъпа на САЩ до дипломатическото им имущество

Русия ще ограничи достъпа на САЩ до дипломатическото им имущество
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.04.2021
  • Сподели:

Руските граждани си спомнят бруталните действия на САЩ срещу руската дипломатическа собственост. В груба и ултиматумна форма на руските дипломати беше предложено да напуснат сградите, собственост и ползващи се от Русия. 

 

Припомняме, че на 2 септември 2017 г. американските власти, като част от антируските санкции, затвориха руското генерално консулство в Сан Франциско и търговската мисия във Вашингтон, които са държавна собственост на Русия, както и офиса на търговската мисия в Ню Йорк, Русия бе наела тези помещения.

 

На 26 март 2018 г. американските власти затвориха и руското генерално консулство в Сиатъл, чието посещение беше наето, както и резиденцията на генералния консул, която е дипломатическа собственост.

 

В Москва действията бяха разглеждани като враждебен акт, Кремъл призова САЩ незабавно да върнат обектите. Русия дълго чакаше и се надяваше, че САЩ ще подходят към въпроса за иззетата руска собственост от гледна точка на здравия разум, нормалната дипломатическа практика и елементарната етика, а не на базата на политизирани нагласи. Но въпросът остана нерешен.

 

Тук му е мястото да припомня, че Иран, Куба и други страни също се сблъскват с подобни проблеми в отношенията със САЩ.

 

А ето и продължението:

В Съвета на федерацията на Русия, по примера на САЩ, предложиха да се ограничи достъпът на САЩ до дипломатическото им имущество в Русия.

 

Владимир Джабаров, първи заместник-председател на Международния комитет на Съвета на федерацията на Русия, заяви, че Москва трябва да ограничи достъпа до американската дипломатическа собственост в Русия, подобно на ситуацията в САЩ.

 

Джабаров каза: «Трябва да разгледаме по-отблизо американската дипломатическа собственост в Руската федерация … може би също така да им създадем същите условия, да видим какво притежават тук, за да разберат колко е неприятно.»

 

Парламентаристът припомни, че САЩ преди това са иззели руска дипломатическа собственост в САЩ и не позволяват на руските дипломатически служители да я ползват.

Няма как точно тук да не припомня, че администрацията на американския президент Байдън завърши обзора на «злонамерените» действия, приписвани на Русия, и сега проучва възможността за прогонване на руски дипломати и налагането на санкции.

Джабаров допълни, че Русия може да отговори с огледални мерки в случай на експулсиране на своите дипломати от САЩ:

 

„В случай на експулсиране на нашите дипломати, САЩ ще получат недвусмислен отговор, ние няма да търпим това от Америка.»

 

Иска ми се да се надявам и вярвам, че Русия ще отговори на бруталността на САЩ по съответния достоен начин.

Това го очакват не само гражданите на Русия, но и всички нормални хора на планетата.

Време е да видим настъпателната политика на Русия.

 

Край на отбраната!

 

Време е за настъпление!

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа