Milliyet: Война между Русия и Украйна — поредният пъклен план на САЩ

Milliyet: Война между Русия и Украйна — поредният пъклен план на САЩ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.04.2021
  • Сподели:

Украйна е новото поле в играта в контекста на напрежението между САЩ и Русия, уверен е авторът. Провокирайки Украйна по всякакъв възможен начин, Америка преследва собствените си цели. Една от тях е да осигури на Русия постоянна „заетост“ под формата на кризи в региона и да привлече ЕС на своя страна, за да формира единен фронт срещу нея.

 

Milliyet: Война между Русия и Украйна - поредният пъклен план на САЩ

 

 

Украйна се превърна в новото поле за игра в контекста на напрежението между САЩ и Русия. Русия, чиито бивши съюзници от рухналия Варшавски договор сега са членове на НАТО, я заобикалят от запад.

 

А САЩ се стараят всячески да затворят кръга на обкръжение и да накарат Русия да усети военното им присъствие в Черно море. От страна на двете световни сили валят взаимни заплахи във връзка с кризата в Донбас.

Разбира се, възникват различни въпроси относно войната между Украйна и Русия. Например какво се случва, ако Русия се намеси директно в Украйна? Ще се намесят ли САЩ и НАТО, подкрепящи Украйна? Или какво означава предупреждението на Русия към НАТО:

 

„Ще ни принудите да предприемем допълнителни мерки“

 

Има обаче и други важни въпроси, които остават на заден план. Особено предвид плановете, замислени от Съединените щати, и на какво са способни американците, за да изпълнят тези планове. Всички знаят за опитите на САЩ да навлязат в Черно море и да използват проливите по време на руско-грузинската криза през 2008 г. С други думи, говорим за дълбока ситуация, която изглежда като напрежение между САЩ, НАТО и Русия около Украйна, но всъщност съдържа вечните сметки на САЩ да убият с един изстрел няколко зайци.

Преподавателят от университета «Айдин» в Истанбул, бригаден генерал в оставка, д-р Наим Бабюроглу коментира тази тема:

 

„Нагнетявайки и провокирайки напрежение в Украйна, САЩ искат да привлекат на своя страна страните от ЕС, предимно Германия, която има обширни търговски връзки с Русия. САЩ също се стремят да отдалечат Турция от Русия. Как? Турция вече има добри отношения с украинското ръководство, има някои икономически споразумения.

 

На 10 април президентът на Украйна ще посети Турция. Турция никога не е признавала анексията на Крим и подкрепя членството на Украйна в НАТО. Сега, на фона на напрежението в САЩ, Турция и Русия ще се отдалечат една от друга.

 

Друга цел на Съединените щати е както да ограничат руското влияние тук, така и да превърнат Черно море в зона на конфликт чрез увеличаване на морската си сила и военното си присъствие в Черно море под предлог на украинската криза. По този начин да превърнат Русия в държава, която е постоянно заета с кризи в региона. За целта обаче САЩ трябва да използват Дарданелите, Мраморно море и Босфора.

 

С други думи, трябва да се заобиколи Конвенцията за проливите в Монтрьо. По време на грузинската криза през 2008 г., когато САЩ искаха да нахлуят в Черно море, Турция отказа да пропусне американските военни кораби през проливите.

 

Следователно САЩ сега смятат, че с нарастването на напрежението между Турция и Русия заради Украйна Турция ще смекчи режима на Монтрьо и ще им позволи да навлязат в Черно море.

 

По този начин, с получаването на такова разрешение от Турция, САЩ се надяват да осигурят превъзходството си в борбата за влияние срещу Русия и да формират фронт заедно с такива крайбрежни държави като Румъния, България, Грузия. Поради тази причина Съединените щати искат да прекроят Конвенцията за проливите в Монтрьо в своя полза. А това е капан за Турция и капан за конвенцията от Монтрьо. Турция трябва да види този капан и да не споделя ключа към този документ с никоя друга държава.»

 

Целта на САЩ е да провокира и използва украинската криза, да застави ЕС, включително Германия, да формират фронт срещу Русия и, отделечавайки Турция от Русия, да превърнат Черно море в зона на конфликт.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа