Китайски експерти: САЩ не могат да победят Русия, дори ако се обединят с Европа и Китай

Китайски експерти: САЩ не могат да победят Русия, дори ако се обединят с Европа и Китай
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.04.2021
  • Сподели:

Според болшинството американаски и НАТО-вски аналитици, в лицето на Русия те трябва да се страхуват само от ядреното й оръжие, но и то скоро щяло да остерее. Руската армия в отчетите им е напълно небоеспособна и е въоръжена главно със старо оръжие от СССР.

 

В заключение същите тази западни аналитици се твърдят, че за Китай е много по-изгодно да се обедини със САЩ срещу Русия, а след това да поделят придобитите територии и ресурси.

Но китайските военни аналитици мислят по друг начин, те считат, че Русия е по-силна от САЩ, както във военен план, така и в икономически, макар последното да звучи нереалистично. Китайците твърдят, че Русия не може да бъде победена, дори ако САЩ се обединят с Европа и Китай заедно.

 

Първо, Русия притежава всички възможни ресурси, които се добиват на планетата.

Цялата съвременна икономика се държи на нефта и газа, от които Русия има предостатъчно, за разлика от Германия или същия този Китай.

 

Второ, руснаците имат огромен опит при провеждането на крупномащабни войни, те могат да губят неголеми локални войни, но когато стане дума за война от национален мащаб — руснаците нямат равни на себе си.

По-рано съобщихме, че Русия и Китай знаят слабите места на «непобедимата» армия на САЩ.


Американската армия, уверена в своята неуязвимост, разчита до голяма степен на собствените си и на съюзническите военни бази и мащабната инфраструктура, които далеч не винаги са добре защитени, пише политическият анализатор Майкъл Бекли в Foreign Policy. С развитието на новите технологии конкурентите на САЩ, като Русия и Китай, могат да се възползват от този недостатък и да получат преимущество в потенциалния конфликт.


Слабите места на "неуязвимата" армия на САЩ: Русия и Китай ги знаят

 

 

Авторът на статията смята, че съществуващият проблем в САЩ може само да се изостри, защото Вашингтон упорито продължава да изгражда стратегията си според стария тип, като силно разчита на базите и инфраструктурата. Освен всичко друго, САЩ в момента разработват оръжия, способни да заобикалят китайските и руските „отбранителни зони“ A2AD, в радиуса на които американските сили не могат да работят без РИСК.

 

Например, през следващите 30 години ВМС на САЩ планират да построят стотици нови кораби, които ще се движат в малки групи. Това, разбира се, ще помогне да се разпръсне вниманието на противниците, но ще създаде огромна тежест за логистичната система, която ще трябва да осигурява доставки за всяка група и която ще бъде много лесна за деактивиране от противника.

 

Какъв е изходът за САЩ? Да поставят своите ракети и дронове на съюзниците, близо до руската и китайската граница. В крайна сметка в потенциален конфликт целта на Москва и Пекин ще бъде завземането на територии, прибалтийските държави или Тайван, а Вашингтон ще трябва само да им попречи да направят това, съвременните ракети и дронове могат да се справят.

 

 

 

 

Според Бекли, САЩ разполагат със средствата да направят съществуващата стратегия, която е твърде късно да се промени, по-ефективна. Въпреки това много заинтересовани играчи в страната не са готови да го направят. ВМС искат големи кораби, а не ракети, ВВС предпочитат пилотирани превозни средства пред дронове. Естествено, отбранителните предприятия искат да участват в големи и скъпи проекти, а не да произвеждат нискотарифни оръжия. Конгресмените харесват съществуващата система, защото раздутият военно-промишлен комплекс осигурява работни места на електората. Ще са необходими много усилия от страна на Пентагона и анализаторите, за да се пробие тази закостеняла система.

 

Ако си спомняте историята, САЩ се втурнаха да засилят военната си мощ едва след като претърпяха сериозно разтърсване по време на Войната за независимост.

 

„Би било тъжно, ако следващото подобно разтърсване е поражение във войната с по-слаб, но интелигентно разпореждащ се със своите технологии противник», обобщава политологът.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа