"Никога не сме виждали такова нещо": какво се случва на руско-украинската граница?

"Никога не сме виждали такова нещо": какво се случва на руско-украинската граница?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.04.2021
  • Сподели:

Огромен военен лагер е изникнал близо до границата с Украйна. А в самата Русия се наблюдават необичайни придвижвания на военни части и танкове. "Навсякъде е струпана военна техника", твърдят очевидци.

Какво се случва?

 

 

 

Нисколетящият дрон, който почти безшумно прелита над главите ни, ясно показва колко специален е огромният военен лагер, изникнал през последните седмици южно от милионния руски град Воронеж. В базата постоянно влизат военни камиони с водоноски, отпред патрулира военна полиция. И нищо не подсказва, че войниците възнамеряват скоро да си тръгнат оттук.

 

 

"Изградиха цял град"

 

„Навсякъде е струпана военна техника. Вече не е възможно да се придвижиш донякъде - нито пеша, нито с кола“, възмущава се 59-годишният Андрей Иванович. Наблизо е вилата му, където идва всяка събота и неделя. „Обади ми се един съсед, който живее във вилата си целогодишно. Каза ми: Ужасно е, целият район е разоран от тежкотоварната военна техника“.

 

Непосредствено пред двора на Иванович са паркирани няколко военни камиона, а пътят е набразден от дълбоките дири, прокарани от гумите им. „Това е необичайно, никога преди не се е случвало такова нещо“, казва Иванович. Хората, които имат вили в района, и преди са виждали военна техника и са чували експлозии от намиращия се недалеч военен полигон. Но сега военните са изградили цял град, казва Иванович.

В лагера се веят руски знамена, районът е осеян с огромни шатри, някои от които са снабдени с комини - очевидно тук се намира полевата кухня. В лагера има е военно-полева болница.

 

Обществеността научи за базата от Руслан Левиев. Анализаторът от московския Conflict Intelligence Team е проучил видеа, качени в интернет от потребители. На тях се виждат танкове, които биват прехвърляни от влакови композиции на тежкотоварни ремаркета. Левиев е успял да локализира и две железопътни станции. Тези видеа, както и разказите на обитатели на вили в района, в крайна сметка го насочили към новоизникналия военен лагер.

 

„Изграждането на подобен лагер отнема около месец. Ето защо в случая категорично не може да става дума за някакво военно учение“, убеден е московският анализатор. Левиев припомня, че големите военни учения се планират отрано, струват скъпо и са сложни за организиране. Затова и се обявяват предварително. А и в Русия големите военни учения се провеждат по традиция през септември.

 

На снимките в социалните мрежи Левиев е успял да идентифицира военни единици от Сибир и от региона на Волга и Урал. „Толкова много военна техника и такава концентрация на ресурси не сме виждали от горещата фаза на войната в Донбас през 2014 и 2015 година“, посочва той.

 

Мнозина на Запад и в Украйна се опасяват от евентуално подновяване на военния конфликт. А лагерът край Воронеж може да играе в тази връзка важна роля. От края на март в социалните мрежи постоянно се появяват видеа, които показват придвижвания на руски военни части и на влакови композиции, натоварени с танкове и друга военна техника.

Паралелно с това има подозрения за прехвърляне на военни части и към Крим. От края на 2019 година анексираният полуостров е свързан с Русия с мост, който сега позволява на Москва да прехвърля там военни подразделения.

 

Десетки хиляди руски военни на границата с Украйна?

 

Защо обаче Кремъл върши всичко това? Русия е в правото си да прехвърля военни части вътре в страната както намери за добре, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Запитан колко дълго ще останат там тези части, той отговори: „Толкова дълго, колкото сметнат за необходимо военното ръководство и върховният главнокомандващ“. А върховен главнокомандващ е президентът Владимир Путин.

 

В Украйна смятат, че Русия е прехвърлила около 40 000 военнослужещи в района на границата с Източна Украйна. Същото е и на Крим, заяви говорителката на украинския президент Володимир Зеленски. По нейните думи, Кремъл не е отговорил на запитване за телефонен разговор, отправено от Зеленски още преди две седмици. Песков на свой ред твърди, че не знае нищо за подобно запитване.

 

Експерти се опасяват, че струпването на руски военни части още не е приключило. Всеки ден в мрежата се появяват нови видеа, които показват основно танкове, натоварени на влакови композиции. А Руслан Левиев смята, че в района на Воронеж има и втори военен лагер - на стотина километра от първия и още по-близо до украинската граница. Вече се появи и видео, което показва военен конвой, придвижващ се в района.

 

 

Малките войници на Русия

Който в днешна Русия иска да подсигури на детето си бърз скок в кариерата, нерядко избира да го запише в едно от над 200-те кадетски училища в страната. Освен нормалните предмети, които се преподават във всяко друго училище, тук децата изучават и боравенето с оръжие. Военното обучение е тежко и определено не е по силите на всеки. Но който го издържи, има големи шансове за професионален успех.

 

За моето дете - само най-доброто!

  • Който в днешна Русия иска да подсигури на детето си бърз скок в кариерата, нерядко избира да го запише в едно от над 200-те кадетски училища в страната. Освен нормалните предмети, които се преподават във всяко друго училище, тук децата изучават и боравенето с оръжие. Военното обучение е тежко и определено не е по силите на всеки. Но който го издържи, има големи шансове за професионален успех.

Маршировка в едно от руските кадетски училища. През 2001 година руската държава разработи образователна програма, която отдава голямо значение на възпитанието в патриотизъм. Военните училища и паравоенните летни лагери са част от тази програма.

За Родину!

  • Маршировка в едно от руските кадетски училища. През 2001 година руската държава разработи образователна програма, която отдава голямо значение на възпитанието в патриотизъм. Военните училища и паравоенните летни лагери са част от тази програма.

В кадетското училище в Ставропол новата учебна година започва с тържествена церемония. Подобни училища имат дълга традиция: още в Царска Русия, а по-късно и по времето на Сталин, бъдещият елит на държавата преминава обучение именно в някое от многобройните военни училища. И до днес е много трудно да бъдеш приет в кадетско училище - шанс имат само най-добрите.

Първият учебен ден

  • В кадетското училище в Ставропол новата учебна година започва с тържествена церемония. Подобни училища имат дълга традиция: още в Царска Русия, а по-късно и по времето на Сталин, бъдещият елит на държавата преминава обучение именно в някое от многобройните военни училища. И до днес е много трудно да бъдеш приет в кадетско училище - шанс имат само най-добрите.

Кадетското училище в Ставропол е съдадено през 2002 година и носи името на генерал Алексей Петрович Ермолов, който командва артилерията по време на войната срещу Наполеон през 19 век. Младежите, завършили това военно училище, имат отлични шансове за стремглава кариера в руската армия.

Духът на генерала

  • Кадетското училище в Ставропол е съдадено през 2002 година и носи името на генерал Алексей Петрович Ермолов, който командва артилерията по време на войната срещу Наполеон през 19 век. Младежите, завършили това военно училище, имат отлични шансове за стремглава кариера в руската армия.

Тежките тренировки бързо превръщат малчуганите в мускулести младежи. Малките кадети тренират бокс и азиатски бойни изкуства, а кондицията си подобряват в рамките на специални тренировъчни лагери. Снимката е от такъв тренировъчен лагер, който се провежда на терена на военно-патриотичния клуб Руски рицари.

Дисциплина и тежки тренировки

  • Тежките тренировки бързо превръщат малчуганите в мускулести младежи. Малките кадети тренират бокс и азиатски бойни изкуства, а кондицията си подобряват в рамките на специални тренировъчни лагери. Снимката е от такъв тренировъчен лагер, който се провежда на терена на военно-патриотичния клуб "Руски рицари".

Боравенето с оръжие заема централно място в учебния план. Малките кадети прекарват с оръжие в ръка и голяма част от свободното си време. Докато връстниците им се отдават на безгрижни детски игри, членовете на паравоенните клубове Патриоти и Руски рицари обменят опит в боравенето с оръжие.

С оръжие в ръка

  • Боравенето с оръжие заема централно място в учебния план. Малките кадети прекарват с оръжие в ръка и голяма част от свободното си време. Докато връстниците им се отдават на безгрижни детски игри, членовете на паравоенните клубове "Патриоти" и "Руски рицари" обменят опит в боравенето с оръжие.

В кадетското училище Ермолов могат да се обучават и момичета. Те също участват в редовните военни учения, в рамките на които научават какво се изисква от тях в случай на война. Копаенето на окопи и обучението по оцеляване в някоя затънтена гора са само два от предметите в учебния план. В училище ли започва истинският живот? В това военно училище - да!

И момичетата са добре дошли

  • В кадетското училище "Ермолов" могат да се обучават и момичета. Те също участват в редовните военни учения, в рамките на които научават какво се изисква от тях в случай на война. Копаенето на окопи и обучението по оцеляване в някоя затънтена гора са само два от "предметите" в учебния план. В училище ли започва истинският живот? В това военно училище - да!

Здрави, интелигентни, храбри - такива трябва да са младите кадети, за да имат шанс да завършат с успех обучението във военното училище Ермолов. Повечето родители в никакъв случай не биха го позволили на децата си, но тук е част от учебния план: скокът с парашут. И как да е иначе: истинският войник трябва да може и това.

След междучасието: скок с парашут

  • Здрави, интелигентни, храбри - такива трябва да са младите кадети, за да имат шанс да завършат с успех обучението във военното училище "Ермолов". Повечето родители в никакъв случай не биха го позволили на децата си, но тук е част от учебния план: скокът с парашут. И как да е иначе: истинският войник трябва да може и това.

Станете почитател на Класа