Богатството на Джак Ма нарасна с над $ 2,3 млрд. след рекордната глоба наложена на Alibaba

Богатството на Джак Ма нарасна с над $ 2,3 млрд. след рекордната глоба наложена на Alibaba
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    14.04.2021
  • Сподели:

В разгара на фискалните „спънки" от правителството, състоянието на китайския милиардер Джак Ма, собственик на Alibaba, се е увеличило с над 2,3 милиарда долара, като по този начин е достигнало общо 52,1 милиарда долара, съобщава агенция Bloomberg. Парадоксално е, че увеличението се регистрира след скорошно решение на Държавната администрация за регулиране на пазара на Китай, която наложи рекордна глоба от $ 2,78 милиарда на консорциума за електронна търговия заради нарушаване на антитръстовото законодателство.
Наказанието, чийто размер беше изчислен въз основа на 4% от продажбите на компанията на вътрешния пазар през 2019 г., въпреки това беше по-малко строго, отколкото някои инвеститорите очакваха, тъй като китайското законодателство позволява глоби за до 10% от транзакциите на наказаната компания. Консорциумът прие наказанието „смирено" и обеща да го изпълни.
"Alibaba не би постигнал своя растеж без силна регулация и обслужване от правителството. Критичният надзор, толерантността и подкрепата от всички наши агенции са от решаващо значение за нашето развитие. Затова сме изпълнени с благодарност и уважение", цитира агенцията. писмото от Alibaba.
Ма е губил милиарди долари и преди избухването на конфликта между Alibaba и китайското правителство. В рамките на тази конфронтация, дебютът на фондовия пазар на Ant Group, финансовото дъщерно дружество на консорциума, което щеше да бъде най-голямото IPO в историята, бе спрян в последния момент.

Станете почитател на Класа