Голяма биткойн борса предупреди за предстоящо „репресиране“ на криптовалутите

Голяма биткойн борса предупреди за предстоящо „репресиране“ на криптовалутите
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    14.04.2021
  • Сподели:

Джеси Пауъл, главен изпълнителен директор на борсата за криптовалути Kraken, прогнозира в интервю за CNBC, че правителствата по целия свят могат да започнат да предприемат репресии срещу използването на биткойн и други криптовалути.


„Мисля, че може да има някакви репресии", предупреди мениджърът, след като висши служители, от министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън до президента на Европейската централна банка Кристин Лагард, вдигнаха тревога заради използването на биткойн за пране на пари, финансиране на тероризма и други незаконни дейности.


Главният изпълнителен директор на Kraken вярва, че регулаторната несигурност около криптовалутите няма да изчезне скоро. Неотдавнашното правило за борба с изпирането на пари, предложено от правителството на САЩ, ще изисква хората, които държат криптовалутите си в частен дигитален портфейл, да се подлагат на проверки на самоличността, ако извършват транзакции от 3000 долара или повече.


В тази връзка Пауъл предупреждава, че „нещо подобно може наистина да навреди на криптовалутите и да убие първоначалната причина за използването им, която е просто да направи финансовите услуги достъпни за всички".


Ръководителят на борсата се надява, че „американските и международните регулаторни органи не ще заемат твърде тесен поглед по въпроса". „Някои други страни, особено Китай, приемат криптовалутите много сериозно и гледат много дългосрочно", подчерта той.


Според Пауъл„ САЩ са по-късогледи от другите нации и по-податливи на натиск от банките, които може да загубят, ако криптовалутите станат голям бизнес".


От друга страна, мениджърът смята, че „може да е твърде късно, може би духът е излязъл от бутилката и опитът да бъде забранен в този момент просто би го направил по-привлекателен, в допълнение към изпращането на послание, че правителството вижда това като превъзходна алтернатива на собствената си валута. "

Станете почитател на Класа