Ланс Армстронг е обвинен, че е използвал мотор на велосипеда си

Ланс Армстронг е обвинен, че е използвал мотор на велосипеда си
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    14.04.2021
  • Сподели:

Бившият американски колоездач Ланс Армстронг, който бе доживотно отстранен от професионални спортове заради систематичен допинг, отново стана обект на спорове, след като бе обвинен, че е използвал скрит мотор във велосипеда си, за да подобри представянето си на състезания.


"Ланс Армстронг е най-голямата измама, със съучастие на всички нива. Той получи специално отношение", заяви Жан-Пиер Верди, бивш ръководител на Френската антидопингова агенция, в скорошно интервю за вестник Le Parisien, в което той обвини колоездача за „технологичен допинг". "Мнозина ми казаха, че не трябва да се доближавам до легендите, че ще се озова сам. Но мисля, че имаше мотор във велосипеда", каза той.


Бившият директор на агенцията между 2006 и 2015 г. каза, че все още си спомня как на планински терен тексасецът "е оставил всички да му дишат прахта". "В края на етапа се обадих на всички специалисти, които познавам и те не разбираха как е възможно неговото представяне, дори с EPO [естествен стимулиращ протеинов хормон]. Нещо не беше наред и всички специалисти ми казаха едно и също - това изпълнение е невъзможно по човешки начин", обясни той.


Малко след това писателят и журналист Антоан Вайер сам разследва видеоклиповете на Армстронг от различни състезания и забелязва, че когато ездачът докосне облегалката на седалката си, скоростта му се увеличава почти веднага.


Според Вайер по този начин спортистът е задействал скрит механизъм, който е задвижвал мотор във велосипеда му. "Използването на мотор ли обяснява неговите 7,4 вата / кг за 9 минути и 33 секунди педалиране? И то при изкачване на планински проход, след 6 часа усилия, преминавайки преди това през Мадлен и Гландон?" - попита той в туит.


Ланс Армстронг спечели седем поредни издания на Тур дьо Франс от 1999 до 2005 г., но бе лишен от победите си, като бе доживотно отстранен през 2012 г. след разследване на Американската антидопингова агенция.


Жан-Пиер Верди разкрива повече подробности за изпълненията на Армстронг в скорошната си книга, наречена „Допинг: Моята война срещу измамниците".

Станете почитател на Класа