Prospect: «Великобритания трябвало да воюва срещу Сталин така, както срещу Хитлер? Какъв абсурд!»

Prospect: «Великобритания трябвало да воюва срещу Сталин така, както срещу Хитлер? Какъв абсурд!»
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.04.2021
  • Сподели:

Известният английски историк, бившият директор на Националния архив «Чърчил», нарича съжалението на американския учен МакМикин, че Англия не е влязла във война със СССР, както с фашистка Германия, «абсурдно». Той смята тази идея за „ревизия“ на историята и оценява новата работа на американеца като „погрешна по същество“.

 

 

В своя ревизионистичен исторически труд „Войната на Сталин: новата история на Втората световна война“ историкът Шон Макмикин твърди, че след нацистко-съветския пакт от 1939 г. Великобритания е трябвало да се противопостави както на Хитлер, така и на Сталин. Бомбардировките на петролните полета в Баку от Великобритания, които осигуриха гориво за жестоките завоевания на двамата диктатори, трябвало да превърнат тази война в „принципна битка срещу тоталитарната агресия“.

 

Макмикин също твърди, че пропускайти този шанс, западните демокрации са били абсурдно щедри в предоставянето на Русия на стоки по ленд-лиза. В действителност, той представя умопомрачителен опис на средствата, с които капитализмът е подкрепял комунизма.

 

Според Макмикин Рузвелт бил толкова великодушен, че „е трудно да се избавим от впечатлението, че тогава съветските агенти на влияние завзеха Белия дом“. А в замяна на тези щедри подаръци, твърди Макмикин, Западът „никога не получил нищо“.

 

Всъщност руснаците заплатиха за тази помощ в кръвта си.

Демократичните лидери не бяха измамени ни най-малко за Сталин, но дори те бяха наясно с колосалните жертви, които СССР понесе на Източния фронт, където Германия понесе 80% от всичките си загуби на бойните полета на Втората световна война.

 

Както се вижда от тези цифри, идеята, че през 1940 г. Великобритания е трябвало да предизвика Червената армия, подобно на германския Вермахт, е напълно абсурдна.

Но, подобно на предишната работа на този историк от колежа «Бард» (престижен частен университет за свободни изкуства и науки, разположен в щата Ню Йорк, САЩ, бел. ред.), в която Русия бе неоснователно обвинена в отприщване на Първата световна война, тя е напълно погрешна по същество.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа