Глава на администрацията на Путин: «Ако Украйна започне война срещу Русия, това ще е изстрел в слепоочието й»

Глава на администрацията на Путин: «Ако Украйна започне война срещу Русия, това ще е изстрел в слепоочието й»
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.04.2021
  • Сподели:

Киев реагира на изявленията на ръководителя на президентската администрация Дмитрий Козак за влошаване на ситуацията в Донбас. По-рано той заяви, че военен сблъсък в югоизточната част на страната ще отбележи началото на края на Украйна, а в случай на влошаване на ситуацията Русия ще бъде принудена да защити жителите на региона.

 

„Считам, че вече има такива оценки и подкрепям тези оценки, които съществуват в Украйна, че началото на военните действия е началото на края на Украйна. Това е самоубийство, изстрел не в крака, а в слепоочието”, каза Козак.

 

Според украинската страна властите се стремят не към ескалация, а към политическо и дипломатическо уреждане на конфликта. В същото време, както се отбелязва в Киев, Украйна винаги е спазвала Минските споразумения, а изявленията на Козак са натиск и преки заплахи.

„Актуални коментари“ за това как Киев реагира на думите на Козак.

Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента, заяви в интервю за «Украинская правда», че не е изненадан от «заплахите» на Москва.

 

„Важно е да се разбере: това е натиск не само върху Украйна, но и върху другите участници в Нормандския формат, върху всички онези страни, които подкрепят нашата териториална цялост“, каза той.

Според него Киев не се интересува от военно регулиране на конфликта, но страната е готова за всяко развитие на събитията.

 

„Нашата армия е готова за всяко развитие на събитията, но държавният приоритет остава непроменен — ​​той винаги залага на търсенето на дипломатическо решение за прекратяване на войната. Украйна цени всеки живот на своите граждани и затова за нас влошаването на ситуацията в Донбас е наистина сериозно. Това не е реторика, не е пропаганда и не са дипломатически игри“, отбеляза Подоляк.

 

На свой ред говорителят на украинската делегация в TКГ Алексей Арестович посочи, че за начало Москва трябва да изпълни решенията, взети в рамките на „Нормандския формат“. Според него изявленията, адресирани до Украйна, са „словесна еквилибристика“.

 

«Той ни наговори доста: даде няколко резки оценки на вътрешнополитическите дела на Украйна, на екипа на Зеленски. Заплаши Украйна с разпад, в случая с нашите опити да влезем в НАТО. Ние не се изплашихме от подобни заплахи през пролетта на 2014 г., а още повече няма да се изплашим през пролетта на 2021», цитира Арестович «Главред».

 

Междувременно бившият украински посланик в САЩ Валерий Чали заяви в интервю за Канал 24 заяви, че Киев трябва да разчита на собствените си сили при разрешаването на конфликта, но ако ситуацията се влоши, международната общност ще помогне за укрепване на украинската армия и влизането в дипломатическия път за разрешаване на конфликта.

 

„Ако покажем увереност, сила, няма да има по-нататъшна ескалация на конфликта. В същото време, ако проявим слабост, ще има война“, каза той.

 

Според него украинското правителство прави всичко правилно, но бавно, така че Украйна трябва да прояви повече инициатива и да отговори публично на изявленията на руската страна.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа