Европол шокира всички

Европол шокира всички
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.04.2021
  • Сподели:

Организираната престъпност продължава да се разпространява и разраства във всички сфери в Европейския съюз, а сега тя бива подхранена от пандемията и безпрецедентната вълна трафик на кокаин, сочи публикуваният днес доклад на Европейската полицейска агенция - Европол, цитиран от ДПА, пише Монитор бг.

 

"Никога досега заплахата за ЕС и неговите граждани не е била толкова голяма," предупреждава Европол в доклада, който беше представен в Лисабон и представлява задълбочен 4-годишен анализ на организираната престъпност.

 

Въз основа на хиляди случаи и данни на разследващи органи и служби за сигурност в целия ЕС експертите на Европол констатират още високата степен на професионална организация на престъпните групи и това колко тясно подземният свят е преплетен със законни икономически дейности.

По-конкретно данните сочат, че повече от 80% от престъпните мрежи използват легални бизнес структури, останали уязвими от икономическото поражение, причинено от пандемията от коронавирус.

Повече от 60% от тях пък прибягват също до корупция като средство за развиване на бизнеса си.

Прането на пари, примерно, също е станало професионално организирано и е създадена паралелна нелегална финансова система, сочи докладът, като допълва, че престъпните групи биха използвали всички възможности за подкопаване на европейските икономики.

 

Междувременно, от Европол подчертава как търговията на наркотици особено засилва корупцията в ЕС. 70% от престъпните групи и мрежи за трафик действат в най-малко три страни членки на ЕС.

Повече от 40% от тях се занимават с трафик на наркотици, който засега заема най-голям дял сред престъпните дейности в ЕС.

 

"Безпрецедентни количества кокаин са пренасяни в ЕС от Латинска Америка, което генерира милиарди евро печалба" на престъпниците в Европа и Южна Америка.

При полицейски акции на големите европейски пристанища Антверпен, Хамбург и Ротердам са иззети рекордни количества наркотици. Само през февруари холандските и германски власти хванаха 23 тона кокаин.

 

Чистотата на кокаина, доставян в Европа, еи  "най-високото ниво в ЕС, което някога е регистрирано".

 

Това открива възможност пред престъпните организации да използват огромни ресурси за проникване и подкопаване на икономиката, публичните институции и обществата в ЕС. Търговията на наркотици в същото време увеличава насилието и често престъпниците не се страхуват да използват пистолети, гранати и да прибягват до мъчения.

 

Доклад от 87 страници, който се публикува на всеки 4 г. ще бъде използван от държавите членки на ЕС за посочване на приоритетите в борбата с организираната престъпност до 2025 г.

По повод представянето му, пред френската информационна агенция АФП директорът на агенцията Катрин Дьо Бол коментира,че "в началото на кризата е било наблюдавано нарастването на количествата на маски и хидроалкохолен гел менте.

Сега нараства търговията с фалшиви ваксини и фалшиви тестове за коронавируса, предназначени за самотестване," което индикира, че коронавирусната пандемия е открила нови възможности да се експлоатират страховете на обществото.

 

"Ние сме на предела", предупреди в интервю за АФП Де Бол.

По този повод в доклада на Европол се казва, че пандемията е благоприятствала и за увеличаването на кибератаките, предвид това че рестрикциите са принудили хората да живеят и работят повече в интернет.

 

"Ключови инфраструктури ще продължат да бъдат взимани на прицел от киберпрестъпниците в идните години. Това представлява значителен риск", допълва Европол в доклада си.

 

В края на януари властите на няколко западни страни, сред които САЩ, държави членки на ЕС и Украйна, отбелязаха значима точка срещу кибепрестъпността с операция, която позволи да се разкрие злонамерен софтуер, наречен "Емотет", който е смятан за най-опасния в света.

 


В него се посочва още, че горепосочените причини могат да се превърнат в "идеални условия" за престъпниците да взимат на прицел граждани, бизнеси и обществени организации.

Станете почитател на Класа