Новите владетели на Рио

Новите владетели на Рио
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.04.2021
  • Сподели:

Те са новите владетели на Рио де Жанейро: брутални престъпни милиции придобиват все повече власт. Изнудват хората и бизнеса. Подкупват полицаи и политици. Който се изправи срещу тях, рискува да бъде убит.

 

 

 

50-годишната хигиенистка Мария никога няма да забрави как през 2019 година в квартала ѝ в гъсто населения регион Байшада Флуминенсе в щата Рио де Жанейро нахлула престъпна милиция и прогонила местната наркобанда. "Всичко продължи само един ден. И след това членовете на милицията станаха новите шефове в нашия квартал."

Мария не е истинското ѝ име. Тя не иска да разкрие своята самоличност, страхува се от реакцията на бруталната милиция. След като "завзела властта" в квартала, криминалната групировка първо убила собственика на местната автобусна фирма, за да завземе бизнеса му. "А след това обикаляха от къща на къща и искаха пари от хората", спомня си бразилката. "В началото отказахме, но те ни заплашиха. Изнудват за пари и аптеки и супермаркети, дори и детски градини." Престъпната милиция в квартала ѝ налага дори "данък" за газови бутилки и кабелна телевизия. 

 

Рекет и незаконно строителство

 

И тя далеч не е единствената в щата. Бизнесът на тези криминални групировки е доста печеливш. Твърди се, че те стоят далече от търговията с наркотици. Но следователи от Рио де Жанейро откриват все повече връзки между престъпните милиции и наркобандите. От полицията и прокуратурата казват и друго: че криминалните групировки стават все по-безпощадни. Те убиват своите противници все по-брутално. Заравят ги в масови гробове, за да не привличат внимание.

 

Членовете на престъпните милиции имат едно предимство пред наркобандите: те са преминали военно обучение. Набират кадри сред свои познати - бивши военни, полицаи и пожарникари.

Социологът Хосе Клаудио Алвес от години анализира действията и схемите на престъпните милиции в Рио де Жанейро. "Началото им датира от 1960-те години", казва той. "Тогава, по време на военната диктатура, полицаи започнаха да обикалят в свободното си време като "отряди на смъртта". Предприемачи от региона им плащаха за това да убиват техни противници", разказва социологът. "Междувременно престъпните милиции уголемиха драстично зоните си на влияние около и в Рио де Жайнеро. Ако преди 20 години те бяха само в западната част на града, то днес са превзели половината квартали на Рио", казва още Алвес. Със своите организирани акции с военни методи те прогонват местните младежки наркобанди и навън влиянието им е почти невидимо, добавя социологът.

 

Ето тук е била убита Мариеле Франко

 

Но дори и това не е променило нещата. Милициите имат все същата власт и стават дори още по-агресивни. Опитват се да подкупват все повече полицаи. Следователят Габриел Ферандо казва: "Първо искат да те подкупят, а ако не стане, започват да те заплашват. Ако и това не помогне, се опитват да ти навредят."

 

Редица десни членове на Градския съвет в Рио де Жанейро са смятани за "дългата ръка" на престъпните милиции. Повечето от тях са бивши военни полицаи. А онези политици, които откажат да съдействат на криминалните групировки, рискуват да бъдат убити. Като лявата депутатка Мариеле Франко, която години наред се бори срещу влиянието на милициите в бедните квартали на Рио - през 2018 тя и шофьорът ѝ бяха разстреляни на улицата. Убийството им беше приписано на милицията "Бюро на престъплението", която е активна в бедняшкия квартал Рио дас Педрас недалеч от Олимпийския град. Като поръчител на убийството е смятан тамошният шеф на милицията Адриано да Нобрега, който беше застрелян от полицаи при опит за бягство.

 

Семейство Болсонаро и престъпният свят

 

Странното е, че Нобрега е поддържал добри връзки с политици от най-високо равнище. Преди време в ролята си на депутат сегашният президент Болсонаро публично е изричал похвали по адрес на престъпния шеф. Много преди убийството на Мариеле Франко синът на Болсонаро - Флавио, който е сенатор в Рио, връчи на Нобрега дори почетен орден - най-голямото признание на града. Освен това дълги години съпругата и дъщерята на криминалния бос са били назначени в офиса на Флавио Болсонаро. Поради това президентският син е разследван за връзки с криминалния свят.

 

Важна част от техния бизнес са имотните сделки. Престъпните милиции строят често жилищни сгради без разрешително. "Те не се опасяват от контрол, защото познават добре отговорните служители в общината. Не биват и глобявани, защото имат свои хора и в полицията", казва Алвес. А незаконното строителство има много тъмни страни: така например криминалните групировки издигат къщи в защитени зони или пък не спазват всички стадарти, за което обитателите на сградите плащат дори с живота си. През 2018 година един незаконно построен жилищен блок се срути. Тогава починаха 24 души.    

 

Президентът Болсонаро и синът му Флавио

 

В Рио де Жанейро престъпните милиции отдавна са нещо като държава в държавата. Те разширяват влиянието си все повече - с драматични последици за хората в региона. Най-тежко засегнати са най-бедните. Като Мария. Хигиенистката трябва да плаща всеки месец 18 евро "такса" на престъпната милиция в квартала ѝ. А за нея това са много пари. "Тук вече не може да се живее спокойно. Който се изправи срещу милицията, бива убит. Много се страхувам - особено през нощта."

Станете почитател на Класа