Орбан е готов на всичко, за да остане на власт

Орбан е готов на всичко, за да остане на власт
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.04.2021
  • Сподели:

Много унгарци вече са уморени от продължителната ера на орбанизма, негодуват срещу нарцисизма и корупционните афери. Орбан обаче иска да си запази властта и е готов на всичко.

 

 

 

Дали известният унгарски политолог Петер Креко действително е призовал опозицията да отхвърли имунизациите, за да измрат колкото може повече унгарци и така да бъсе злепоставено правителството? Не, просто близките до Орбан медии фалшфицираха думите на Креко пред авторитетното издание "Политико".

 

Всъщност политологът казва, че за Орбан може да има "политически последици", ако правителството продължава да агитира за руската ваксина "Спутник V" и за китайския препарат "Синофарм", при положение, че ентусиазмът на унгарците да се ваксинират и така не е висок. Съдът вече на два пъти постанови, че обвиненията спрямо Креко са неоснователни, но въпреки това срещу него и семейството му тече медийна и политическа атака, гарнирана дори със смъртни заплахи.

 

Правителството на Орбан и неговите послушни медии използват сюжета, за да стартират мащабна офанзива срещу опозицията. Те обвиняват политическите си противници, че водят "смъртоносна кампания" против имунизациите срещу Ковид-19. Но такава кампания просто няма. Напротив - шестте най-сериозни опозиционни партии в Унгария, които в края на миналата година се обединиха в предизборна коалиция, непрекъснато призовават хората да се ваксинират. В същото време обаче те предупреждават, че руската и китайската ваксини не бива да се прилагат, преди да бъдат одобрени от Европейската агенция за лекарствата ЕМА.

 

Руската и китайската ваксини вече са сертифицирани от унгарските здравни власти, въпреки опасенията на някои специалисти по отношение на "Спутник V". Унгария е единствената държава в ЕС, която вече прилага тези две ваксини. Правилата в Общността го разрешават, но останалите страни членки предпочитат да изчакат становището на ЕМА.

 

Ваксините - начин на употреба

 

Ваксинациите срещу коронавируса определено носят взривоопасен политически потенциал  - както се вижда и в Чехия и Словакия. Словашкият премиер Игор Матович подаде оставка миналата седмица след разрив в коалицията тъкмо заради прилагането на "Спутник V", в Чехия пък тази седмица беше освободен министърът на здравеопазването, който се обяви против руската ваксина, докато още не е сертифицирана от ЕМА.

 

Китайската ваксина Синофарм пристига в Будапеща

 

По отношение на ваксините унгарската опозиция защитава възглед, споделян от повечето страни членки на ЕС. Тя не води кампания срещу имунизациите, а иска да се изчака становището на ЕМА. Въпреки това проправителствените медии в страната всекидневно атакуват опозиционерите, обявяват ги за предатели на отечеството и врагове на народа, които се заигравали "със смъртта и страданията на хората", както писа фактическият официоз "Маджар Немзет".

 

Самият Орбан не се изказва чак толкова агресивно, но по същество твърди същото. В своето редовно петъчно интервю той каза, че опозицията върши "грях" с кампанията, която според него води. Няма ли да ѝ тежи на съвестта на опозицията, когато започнат да измират хора, които са се вслушали в предупрежденията ѝ и не са се ваксинирали, реторично попита премиерът.

 

Петер Креко не е изненадан от тези действия, но припомня, че подобни неща се случват и другаде в Европа, пък и по света. Особеното в Унгария се състои във факта, че правителството използва целия държавен апарат, за да разпространява посланията си, а в такава мяра това другаде го няма, твърди политологът.

 

Фактите са табу, икономиката е в криза

 

Причините за сегашната кампания на Орбан срещу опозицията са напълно прозрачни. На изборите през пролетта догодина неговото оставане на власт е сериозно застрашено, сочат допитванията. Много унгарци вече са уморени от продължителната ера на орбанизма, негодуват срещу нарцисизма и корупционните афери в обкръжението на премиера. Да не говорим, че в борбата срещу пандемията през изминалите месеци унгарското правителство се движеше на зиг-заг и ту отваряше, ту затваряше.

 

Последователна линия по отношение на локдауна в Будапеща няма

 

В момента процентът на починалите след заразяване с коронавирус в Унгария е един от най-високите в Европа. Положението в болниците също изглежда драматично, но факти по въпроса няма, защото правителството на Орбан не допуска независими журналисти до лечебните заведения и имунизационните центрове. И изобщо не обръща внимание на протестите нито на медиите, нито на унгарската лекарска камара.

 

В същото време форсираната имунизационна кампания на властите дава резултати: над една четвърт от пълнолетните унгарци вече са ваксинирани с първа доза. Орбан спешно се нуждае от бързо отваряне на страната, защото досегашните ограничения хвърлиха икономиката в криза, чиито измерения все още не са известни.

 

Станете почитател на Класа