Кубинско писмо до САЩ предизвика конфликт в дипломацията на ЕС

Кубинско писмо до САЩ предизвика конфликт в дипломацията на ЕС
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    07.03.2021
  • Сподели:

Постоянният представител на Куба в ООН, Педро Луис Педросо Куеста, наскоро денонсира в Съвета по правата на човека "едностранните принудителни мерки и действия за дестабилизация и намеса към неговата нация, режисирани, стимулирани и финансирани от Съединените щати".


Педросо Куеста посочи, че отношенията между правителството на САЩ и неговия народ могат да бъдат обобщени като "десетилетия на тероризъм извършван срещу Куба от американските власти" и поиска незабавно прекратяване на мерките, които блокират икономическото развитие на острова.


Речта му се проведе на фона на противоречията, породени от писмо, подписано от 790 души и изпратено до Белия дом, което изисква прекратяване на блокадата на острова и прекратяване на всякаква външна намеса на нейната територия. Противоречието породи, че сред подписалите писмото е Алберто Наваро, посланик на Европейския съюз (ЕС) в Куба.


Присъствието на представител на ЕС сред подписалите документа предизвика значително раздвижване в Брюксел и отвори вътрешен разкол в европейската дипломация, чийто директор Йозеп Борел реши да извика Наваро за консултации.


Текстът на писмото изрично призовава за премахване на санкциите, наложени на Куба от администрацията на Тръмп, а също така предлага сближаване между Вашингтон и Хавана.


„САЩ не трябва да бъдат наш идеологически съюзник, но могат да спрат да бъдат враждебни съседи", казват авторите на писмото. „Това, което изискваме от правителството на САЩ и неговите лидери, е те да не се намесват в нашите вътрешни работи", поясняват подписалите документа.


Подкрепата на Наваро за тези твърдения предизвика силни реакции сред някои евродепутати, много от които - по-голямата част от които принадлежат към либерални, консервативни или крайнодесни групи - поискаха незабавното уволнение на посланика от Борел.


Сред гласовете в подкрепа на приемането на тази силна мярка срещу Наваро, е този на вицепрезидента на Европейския парламент Дита Чаранзова, която разкри, че „има много проблеми с настоящия подход на Европейския съюз към Куба. Един от тях е посланикът в Хавана", добави тя и поиска "незабавната му смяна".


Понастоящем Алберто Наваро е в Европа за срещата си с Борел, въпреки че подробности за тази среща или изявления от която и да е от страните все още не са публикувани, така че все още не е известно дали този инцидент може да засегне и до каква степен отношенията между Брюксел и Хавана .

Станете почитател на Класа