Камала Харис продължава разговорите на високо ниво без Байдън

Камала Харис продължава разговорите на високо ниво без Байдън
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    07.03.2021
  • Сподели:

Вицепрезидентът Камала Харис разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху, без президентът Джо Байдън да присъства, последното от поредицата обаждания до световни лидери, обикновено провеждани от президента.


Харис разговаря с Нетаняху в четвъртък, като Белият дом разчете обаждането, което „подчерта ангажимента на администрацията на Байдън-Харис към партньорството между САЩ и Израел и потвърди своето противопоставяне на Международния наказателен съд, преследващ израелски войници за предполагаеми военни престъпления."


Нищо в това обаждане не беше изненадващо, тъй като непоклатимата подкрепа за Израел е дадена, независимо коя партия царува във Вашингтон. Отсъствието на Байдън обаче беше забележително.


Байдън разговаря с Нетаняху през февруари и с президента Алехандро Джамати Фала от Гватемала в четвъртък. А Харис пое отговорност за няколко директни разговора със световни лидери, най-вече с канадския премиер Джъстин Трюдо, френския президент Еманюел Макрон и австралийския премиер Скот Морисън, както и с шефа на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус.


Озадачаващо е, че Харис, която почти не е имала външнополитически опит, преди да дойде в Белия дом, се заема с тези задачи вместо Байдън, който вече има два престоя в изпълнителната власт, както и десетилетия в Сената. Politico приписва ролята на Харис на международното лице на администрацията на собствения й интерес към външните работи и на усилията на Байдън да я поддържа като вероятна наследница, като се има предвид фактът, че той ще бъде на 82 години в края на първия си мандат.


И все пак Байдън е отстъпил на заден план в собствената си администрация и привидно се задоволява да остави федералната бюрокрация да се управлява сама.


Той все още не е дал пресконференция, което позволява на секретаря по пресата Джен Псаки да се справя с взаимодействието с медиите. Публичните му изяви са редки и по сценарий, а когато Байдън предложи да отговори на въпроси на репортери по време на виртуална конференция в сряда, видеофреймът му беше изрязан и версия на конференцията беше публикувана по-късно онлайн, а предложението му бе редактирано. На фона на нарастващата роля на Харис в администрацията и избягването на Байдън от светлината на прожекторите, консерваторите възкресиха някои от основните си аргументи през президентския сезон срещу президента, а именно, че той губи умствената си острота и позволява на Харис, по-либерален демократ, да води шоуто .


„Екипът на Байдън има нула увереност, че този президент може да се справя с въпроси извън тези на избрани репортери", заяви в четвъртък Джо Конча от Fox News. "Очевидно той се бори когнитивно", каза водещият Шон Ханити ден по-рано, на което гостът му, сенаторът Марко Рубио (R-Флорида) отговори, че " Байдън е инструмент и марионетка на радикалната и извън контрол лудост на крайната левица в неговата партия. "

Станете почитател на Класа