СЗО призова за отказ от патентите за ваксини, за да се спре пандемията

СЗО призова за отказ от патентите за ваксини, за да се спре пандемията
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    07.03.2021
  • Сподели:

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус призова "световните сили да направят всичко възможно, за да победят пандемията от коронавирус, включително да се откажат от патентите на ваксините, за да гарантират равен достъп до лекарства".


„Споделянето на дози, увеличаване на производството чрез премахване на бариерите и гарантиране, че използваме данни за ефективно достигане до изоставащите общности, е от ключово значение за прекратяване на тази криза", пише той в становище, публикувано в The Guardian.


Гебрейесус се оплака, че "по-голямата част" от 225-те милиона дози covid-19 антидоти, прилагани по целия свят, "са били приложени в шепа богати и производители на ваксини страни, докато повечето от хората с ниски и средни доходи гледат и чакат". Този подход "аз на първо място в крайна сметка е контрапродуктивен", отбеляза шефът на СЗО.


"Всеки шанс да победим този вирус трябва да бъде уловен с двете ръце. Заплахата е ясна: Тъй като вирусът се разпространява навсякъде, той има повече възможности да мутира и потенциално да подкопае ефикасността на ваксините навсякъде. Можем да стигнем отново в началната точка" предупреди висшият служител.


За да избегне подобен сценарий, Гебрейесус предложи редица възможни стъпки, отбелязвайки, че „ускоряването на производството на [ваксини] няма да се случи от самосебе си".


„Независимо дали става въпрос за споделяне на дози, трансфер на технологии или доброволно лицензиране, както се насърчава от собствената инициатива на СЗО за достъп до технологии Covid-19, или отказ от права на интелектуална собственост, както предлагат Южна Африка и Индия, ние трябва да направим всичко възможно", каза директорът на агенцията.


"В бизнес регламентите има гъвкавост при извънредни ситуации и със сигурност глобалната пандемия, която принуди много общества да се парализират и нанесе много щети на компаниите, отговаря на изискванията. Трябва да сме на бойна нога", написа той.


В този смисъл ръководителят на СЗО приветства "значителните" мерки на фармацевтични компании като Pfizer и Sanofi за споделяне на ваксинални технологии, както и асоциацията на Johnson & Johnson и Merck за увеличаване на предлагането на лекарства. Той обаче подчерта, че са необходими повече действия за прекратяване на кризата, включително отказ от патенти.


Наричайки предизвикателството на глобалните усилия за ваксинация огромни, но не непреодолими, Гебрейесус заключи, че „ако можем да поставим марсоход на Марс, със сигурност можем да произведем милиарди ваксини и да спасим човешки живот на Земята".

Станете почитател на Класа