Американските ВВС случайно разкриха параметри на своя бъдещ стелт бомбардировач B-21

Американските ВВС случайно разкриха параметри на своя бъдещ стелт бомбардировач B-21
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    07.03.2021
  • Сподели:

Американските военновъздушни сили направиха възможно изчисляването на приблизителните размери на стелт-бомбардировача B-21 Raider, който се разработва, като публикуваха в съобщение за пресата изображение на прототип на временно убежище за този самолет, за който няма декласифицирани изображения, съобщава специализираното списание Air Force.


Хангарът, който всъщност е навес за бързо монтиране, е предназначен да се използва извън стационарните въздушни бази.


Въз основа на размерите на бетонните плочи, поставени в основата на Елсуърт, Южна Дакота и паркираните наоколо превозни средства, експертите изчисляват дълбочината и ширината на убежището (почти 46 и 24,4 метра), а след това приблизителната размери на класифицираното въздухоплавателно средство.


Оказа се, че B-21 ще има фюзелаж с дължина около 15 метра и размах на крилата 42 метра, което е значително по-малко от размерите на стелт стратегическия бомбардировач B-2 Spirit, съответно от 21 и 52 метра.


Техническите характеристики на B-21 са класифицирани и досега не е публикуван нито един реален образ на самолета, а само „визуализации". Според източници Northrop Grumman изгражда прототипа Raider в завода си в Калифорния от 2019 г. Първият му полет е планиран за 2022 г. Общо Пентагонът възнамерява да закупи поне 100 такива самолета.


След като бъде приет, B-21 постепенно ще замени старите B-52 Stratofortress бомбардировачи и B-2 Spirit стелт бомбардировачи, също произведени от Northrop Grumman, които към днешна дата са най-сложните самолети в света и най-скъпите за поддръжка.

Станете почитател на Класа