КОВИД-паспортът разделя единна Европа

КОВИД-паспортът разделя единна Европа
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.03.2021
  • Сподели:

Москва осъди неотдавнашното решение на срещата на високо равнище на ЕС за въвеждане на КОВИД-паспорти. Според външния министър Сергей Лавров появата им ще означава принудителна ваксинация, което противоречи на основите на демокрацията. Дори в самата Европа обаче няма консенсус относно необходимостта от този документ, който между другото е свързан с отварянето на вътрешните и външните граници на ЕС.

 

Въвеждането на „КОВИД-паспорти“ в ЕС означава принудителна ваксинация срещу КОВИД-19, заяви руският външен министър Сергей Лавров във вторник. „Оказва се, че тази идея противоречи на правилата на демокрацията, защото в страните от ЕС има решение, че ваксинирането е доброволно. Ако бъде въведен „КОВИД-паспорт“, това ще противоречи на принципа на доброволност “, каза министърът. „Това означава, че хората ще бъдат принудени насила, ако хората, разбира се, искат да се придвижват. А в Европа, без местене между страните - членки на Европейския съюз, населението трудно може да си представи живота“, каза Лавров.

 

Миналата седмица лидерите на ЕС се съгласиха за необходимостта от въвеждане на електронни сертификати за ваксинация в бъдеще. Германският канцлер Ангела Меркел, горещ привърженик на подобна идея, обяви това след виртуална среща на високо равнище. Тя вече е решила да разработи такъв документ в Германия. Както предлага Меркел, притежателите на сертификати, които ще бъдат добавени и обичайната "паспортна" информация за гражданите, ще могат да пътуват свободно в рамките на ЕС. "И също така, може би, това ще се превърне в основата за влизане в ЕС от трети страни", допълни тя.

 

Не всички държави от Шенген обаче споделят ентусиазма на Меркел. Зависимите от туризма страни в Южна Европа, като Гърция и Испания, подкрепят въвеждането на паспорти, но повечето от техните северни партньори все пак се съмняват, че документите ще гарантират здравето на чужденците, влизащи в определена държава. Противно на думите на Меркел, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че на срещата не е взето никакво практическо решение по документите.

 

„Нуждаем се от поне още три месеца, за да обработим цялата техническа информация, която трябва да бъде координирана, да създадем и използваме такива паспорти“, каза тя неопределено. Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел също призна, че все още не е ясно как могат да се използват такива документи и как ще бъде осигурено тяхното взаимно признаване в ЕС.

 

В същото време президентът на Сърбия вече осъди Европейския съюз заради идеята за паспорти, а Кремъл обеща да наблюдава процеса на въвеждане на такива документи - „доколкото те ще ни касаят“.

 

КОВИД-паспортите се комбинират с правата на човека по същия начин, както решението да не се пускат руснаци, живеещи в Крим, в Шенген, убеден е Андрей Климов, заместник-председател на комисията по международни отношения в Сената, добавяйки, че ЕС по принцип не е в приятелски отношения с международно право. „В нашата страна са необходими архиви на ваксинацията, така че човек да не получи ваксината два пъти“, каза Климов. “Това е обичайната счетоводна система: направихте нещо, получихте удостоверение по този въпрос. Но ако това е КОВИД-паспорт, който предполага различна степен на свобода на движение за различни лица, то има много правни, морални и етични въпроси”, допълни той.

 

Свободата на движение е едно, но свободата да се ваксинираш или не е напълно различна, смята събеседникът. Освен това историята с „паспортите“ зависи от отношението на властите на различните държави към определени ваксини. „Например унгарски гражданин получава ваксината “Спутник-V“, предполага Климов. “Тя е одобрена от Будапеща, но не е одобрена от органите на ЕС. Ами сега? Освен това появата на такива документи ще доведе до увеличаване на измамите на тази почва”, убеден е сенаторът.

 

„Някои хора са били ваксинирани, а други болни и нямат паспорти, но имат антитела срещу вируса. А друго по медицински причини не могат да бъдат ваксинирани. И какво, ще бъдат ли ограничавани?”, пита другият заместник-председател на комисията по външни работи на Сената Владимир Джабаров. “Европейците трябва да се съберат на площадката на СЗО и там да проучат сериозно подобни проблеми. В противен случай ще има огромна дискриминация”, убеден е той.

 

Както се надява Джабаров, когато стадният имунитет бъде постигнат в света и пандемията отшуми, проблемът ще изчезне сам по себе си, „но засега разделянето на хората на базата на наличието или липсата на КОВИД-паспорт е изпълнено с големи конфликти. "

 

Според Дмитрий Кошко, председател на Координационния съвет на руските сънародници във Франция, споровете относно въвеждането на паспорти за ваксинация продължават в Западна Европа от самото начало на ваксинацията. „Наскоро президентът Еманюел Макрон даде да се разбере, че във Франция няма да има сертификати за ваксинация. Макрон обаче е непостоянен в решенията си. Днес той казва едно, но утре може да промени коренно мнението си. Тоест няма гаранция, че сертификатите няма да бъдат въведени “, обобщи събеседникът.

 

Що се отнася до руските ваксини, тази тема от самото начало е била много политизирана от правителството на Франция. „Първоначално имаше много негативи в пресата за “Спутник-V”, а се говореше малко за другите ваксини. Около тях имаше атмосфера на недоверие. Поради това все още е трудно да се предскаже как ще се държат френските власти в ситуацията с руските туристи, които например искат да пристигнат на слънчеви бани на Лазурния бряг или да карат ски в Алпите”, посочи източникът. „Докато общественото мнение тук е по-загрижено за друг проблем: самата ваксинация не върви много добре. Няма достатъчно препарати и много други неща, до момента този процес не е стартиран напълно”, заяви Кошко.

 

Както се страхува президентът на Руската асоциация за международно право Анатолий Капустин, ако властите на ЕС все пак не признаят “Спутинк-V” и ако руските туристи не бъдат допуснати до Шенген поради тази причина дори след края на пандемията, тогава „скандалът ще започне. "

 

„Ако Брюксел изисква руснаците, които искат да дойдат в Шенген, да получат КОВИД-паспорт на ЕС, тогава можем да въведем наши собствени огледални изисквания. И тогава европейците също няма да могат да идват при нас. Ще настъпи хаос. Но все пак се надявам, че Брюксел ще поддържа разумен подход“, каза Капустин. „Най-вероятно ще бъдат сключени споразумения за подобни документи с Русия и с други страни, които не са част от Шенген“, прогнозира адвокатът.

 

Държавната дума не изключва, че Русия наистина може да откаже да пуска на своя територия тези, които не са били ваксинирани със “Спутник-V” или друга руска ваксина. Както каза депутатът Генадий Онищенко, „основният критерий за забраната ще бъде честотата на заболяванията при хората“. „Ако Русия има високо ниво на заболеваемост, тогава ЕС ще има причини да не допуска нашите граждани. Ако нашите показатели са по-добри от европейските, тогава ние няма да ги пуснем”, обеща депутатът.

 

 

Александър Рибин, Николай Василев,   Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа