Ето защо осъдиха Никола Саркози

Ето защо осъдиха Никола Саркози
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.03.2021
  • Сподели:

На 1 март Парижкият съд призна бившия френски президент за виновен в корупция и търговия с влияние. Никола Саркози, който ръководеше страната от 2007-2012 г., беше осъден на три години затвор, две условно и една ефективно. В историята на републиката това е вторият случай на осъждане на бивш президент (първият беше Жак Ширак през 2011 г.) и първият, когато бившият държавен глава е обвинен в корупция.

 

 

Никола Саркози беше обвинен в опит да получи информация от съдията от Касационния съд Гилбер Азибер за напредъка на друго разследване чрез посредничеството на адвоката си Тиери Ерзог в началото на 2014 г. То се отнасяше до евентуалното незаконно финансиране на президентската кампания на Саркози през 2007 г. от собственика на френската компания L'Oreal Лилиан Бетанкур (през 2013 г. обвиненията по това дело бяха свалени).


Разследването установи, че Саркози чрез Ерзог е обещал на Азибер, в замяна на поверителна информация, съдействие за получаването на пост в Монако. Обвинението се базира на записите на прихванати телефонни разговори, които Саркози е провел по мобилни телефони, регистрирани на фалшиви имена.

Разследващите получиха разрешение да подслушват разговорите на бившия президент по време на друг процес - започналото през 2013 г. дело за евентуалното участие на Муамар Кадафи във финансирането на предизборната кампания на Саркози през 2007 г. (Саркози беше обвинен в създаване на престъпна група, в момента процесът продължава).


Процесът, наречен в медиите „делото за подслушване“, по което бе осъден Саркози, започна на 23 ноември 2020 г. По делото освен Саркози участват и Тиери Ерзог и Гилбер Азибер, обвинени в разкриване на професионални тайни. Изслушванията завършиха на 10 декември с реч на адвокатите на подсъдимите. Те заявиха, че в хода на разследването са допуснати процесуални нарушения, по-специално при събирането на доказателства.


Националната финансова прокуратура поиска четири години затвор за бившия президент и подобно наказание за Ерзог и Азибер.


По думите на адвокат Жаклин Лафон, разследването е изградено на „неверни основания..., при липсата на доказателства, ние сме потопени в море от хипотези и догадки, предположения и неверни тълкувания“. Самият бивш президент категорично отрича обвиненията, заявявайки, че „никога не е извършвал действия, които противоречат на принципите на правовата държава и на Републиката“. Той нарече процеса „скандал, който ще остане в историята на страната“.

 

 

ТАСС

Станете почитател на Класа