Израел с ракетен удар над ирански позиции в Сирия

Израел с ракетен удар над ирански позиции в Сирия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.03.2021
  • Сподели:

Израел извърши бомбардировки над ирански цели в Сирия, съобщава местното издание Times of Israel.

Системите за противовъздушна отбрана около Дамаск са били задействани заради израелска атака. Местни медии в Сирия посочват, че армията е успяла да прихване няколко израелски ракети.

 

Според медиите в Израел обаче ударът е бил насочен по-скоро към ирански обекти в страната и той е отговор спрямо експлозията на борда на израелски кораб в Оманския залив. Тел Авив обвинява Техеран взрива на кораба.

 

Според Сирийският център за наблюдение на човешките права бомбеното нападение е извършено южно от Дамаск - на място, където по принцип има присъствие на ирански части като Революционната гвардия и ливанската терористична организация "Хизбула".

 

Kan съобщи по-рано, че израелското правителство е провело среща в неделя за обсъждане на иранската атака по кораба MV Helios Ray.

 

В събота военният министър Бени Ганц заяви, че правителството има причини да вярва, че зад експлозията на кораба стои именно Иран.

 

Израел извърши стотици атаки в Сирия от началото на войната през 2011 г., като повечето са насочени към Иран и ирански съюзници. Последната атака в Сирия, която се смята, че е дело на еврейската държава, бе на 15 февруари.

 

Атаката идва на фона и на американското нападение от миналия четвъртък над ирански милиции в Сирия.

 

Станете почитател на Класа